Χρυσή Αυγή: Γιατί διαφώνησε ο εισηγητής περί Εγκληματικής Οργάνωσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής άρχισε, καθώς είναι θέμα ημερών ο προσδιορισμός της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης, μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος που αριθμεί 1.109 σελίδες.

Χαρακτηριστικό του βουλεύματος είναι ότι η απόφαση των δικαστών ελήφθη κατά πλειοψηφία, με έναν δικαστή να εκφράζει διαφορετική άποψη σε ό,τι αφορά την απόδοση της κατηγορίας για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για τους μετέχοντες στον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ρήγμα στη νομική προσέγγιση του συγκεκριμένου αδικήματος και, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, η συγκεκριμένη διαφοροποίηση θα αποτελέσει "όπλο" στα χέρια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 70 άτομα, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2012, αλλά και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, στον οποίο οι δικαστές που υπογράφουν το βούλευμα αναγνωρίζουν κορυφαίο ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της "εγκληματικής οργάνωσης". Οι 67 από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών, και το βαρύτερο αδίκημα, αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο επισύρει πολυετή κάθειρξη.

Πρόκειται για μια οργάνωση, σύμφωνα με το βούλευμα, που φέρει τον μανδύα πολιτικού κόμματος και λειτουργεί σε ναζιστικά πρότυπα, με ένοπλο τμήμα, στρατιωτικού τύπου οργάνωση, τυφλή υποταγή στον αρχηγό και στόχο να επιβάλει με βίαια και έκνομα μέσα τις θέσεις της σε αντιπάλους και αλλοδαπούς.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, αν και σήμερα είναι προσωρινά κρατούμενοι, θα είναι ελεύθεροι, καθώς σταδιακά αρχίζουν να λήγουν τα 18μηνα της προφυλάκισης τους.

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Εφετών υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, καταγράφοντας στο βούλευμά της τους λόγους που οι κατηγορούμενοι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Οι δικαστές θεωρούν ότι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή η ελληνική νομοθεσία που είναι αυστηρότερη από την διεθνή σύμβαση του Παλέρμο (έχει αντίθετη άποψη η μειοψηφία), όπως συμβαίνει και με άλλες νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο βούλευμα:

"Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση του Παλέρμο και με νόμο 3875/10 κύρωσε αυτή προσαρμόζοντας με τη σημερινή του μορφή του άρθρο 187 του ΠΚ, όπως σαφώς προκύπτει από το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου ο έλληνας νομοθέτης επέλεξε, σύμφωνα με το άρθρο 34 της εν λόγω σύμβασης, την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομθεσίας για την επίτευξη των στόχων της σύμβασης που έχει καταστεί πλέον μέρος της εσωτερικής μας νομοθεσίας".

Ωστόσο, ο εισηγητής εφέτης Νίκος Σαλάτας διατύπωσε διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, διότι πρέπει να εφαρμοστεί η διεθνής σύμβαση του Παλέρμο και όχι το άρθρο 187 του ΠΚ. Συγκεκριμένα ο κ. Σαλάτας μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι:

"Η σύμβαση του Παλέρμο ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσοτέρων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος". Έτσι, κατά την άποψη του κ. Σαλάτα η εν λόγωσύμβαση υπερισχύει της ελληνικής νομοθεσίας.

Ο κ. Σαλάτας διαφοροποιήθηκε και σε σχέση με το αδίκημα της οπλοκατοχής εκτιμώντας ότι "δεν στοιχειοθετείται σε βάρος των κατηγορουμένων διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και πυρομαχικών, αλλά απλής, διότι δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ. Κι αυτό γιατί εφόσον δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία για εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να νοηθεί και σκοπός παράνομου εφοδιασμού αυτής με τα εν λόγω όπλα και πυρομαχικά".

ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ ΔΟΜΗ

Στο βούλευμα καταγράφεται ως "απόλυτο και κυρίαρχο" πρόσωπο της οργάνωσης ο Νίκος Μιχαλολιάκος που, όπως αναφέρει, από το 2008 παίρνει μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, όταν δηλαδή η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της.

"Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ' ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, διηύθυνε αυτή, καθόλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ' ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση", αναφέρουν οι δικαστές και υπογραμμίζουν: "Παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδαίτερα σοβαρών εγκλημάτων".

Αναφερόμενοι στην δομή της οργάνωσης λένε:

"Η ιεραρχική δομή της ΧΑ με επικεφαλής και απόλυτο κυριάρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο, ως γενικό γραμματέα - αρχηγό και εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως πολιτικού κόμματος του βουλευτές - περιφερειάρχης και τον υπέυθυνο κάθε τοπικής οργάνωσης - πυρηνάρχη. Ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφέροταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή - περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος. Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βιάς των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοντε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσμοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας".

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Στο παραπεμπτικό βούλευμα καταγράφεται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης,
με κορυφαία ενέργεια την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εκτός από την δολοφονία Φύσσα οι βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο βούλευμα είναι: επίθεση σε αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, επίθεσεις στο στέκι Αντίπνοια, στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη, καθώς και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ( με αλφαβητική σειρά) οι:

Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γέωργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Επιπλέον, στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται η ανήλικη Ε.Ν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 70 παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα που δεν αντιμετωπίζουν τη “βαριά” κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αλλά ηπιότερα αδικήματα. Πρόκειται για τη σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται για ψευδορκία, το Θεόδωρο Στέφα, που αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής, και τον Αν. Χιλιό, ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.