Κραυγή αγωνίας από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού

Toν προβληματισμό του για τις περικοπές και τις μειώσεις στα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις εκφράζει ο αρχηγός ΓΕΝ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

O αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης κάνει λόγο για “δυσβάσταχτες και δυσανάλογες περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις”, ζητά διατήρηση των πάγιων οδοιπορικών ως αντιστάθμισμα για τις υπερωρίες που δεν λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και την καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης στα 3/3, αντί για 2/3, στο προσωπικό των πλοίων του Στόλου.

“Όλοι οι Έλληνες υποφέρουν οικονομικά. Επομένως, από τα οικονομικά μέτρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Το θέμα είναι τα μέτρα να είναι δίκαια. Γνωρίζω ότι είναι δυσβάσταχτα για τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι και δυσανάλογα”.

Στην ερώτηση αν οι περικοπές έχουν επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα, ο κ. Χρηστίδης απαντά: “Το Π.Ν. επί του παρόντος διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα. Όμως, περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα τη μείωση της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και τη δυσκολία συντήρησης και αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού, δεν μπορεί παρά να την επηρεάσει μεσο-μακροπρόθεσμα”.

Ο κ. Χρηστίδης δηλώνει ότι “ο κυβερνήτης δεν εγκαταλείπει ποτέ το πλοίο και το πλήρωμά του την ώρα της μάχης” στην ερώτηση γιατί δεν παραιτείται, αν και μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τα καθήκοντα του αρχηγού, λέει πως “είναι έτοιμος να παραιτηθεί, θέτοντας το συμφέρον του έθνους και του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από τον εαυτό του”.