Κοτταρίδη: Δεν με νοιάζουν κόκαλα του Μέγα Αλέξανδρου στην Αμφίπολη

"Εγώ δεν θέλω να βρω νεκρό τον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν με νοιάζει να βρω χαμένα κόκαλα, διαλυμένα, που δεν θα τα βρω, γιατί ξέρουμε τι συνέβη με τον τάφο του. Ο όχλος της Αλεξάνδρειας ρήμαξε το Σεράπειο, τη Βιβλιοθήκη και προφανώς και τον τάφο του Αλέξανδρου. Προτιμώ να αναζητώ τη ζωντανή του μνήμη. Και η μνήμη του είναι ζωντανή".

Η αρχαιολόγος, Αγγελική Κοτταρίδη, μίλησε για όλα αυτά και για πολλά άλλα στις «Απρόβλεπτες συναντήσεις». Άνθρωποι που αγαπούν την αρχαιολογία και την ιστορία, γέμισαν την αίθουσα του Ιανού στην οδό Σταδίου για να την ακούσουν

Η Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρθηκε στο όνειρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου "να ανοίξει τον κόσμο στη διαφορετικότητα. Σεβάστηκε προγραμματικά τον Αλλο και θυσίασε στον θεό του. Ονειρεύτηκε μια οικουμένη χωρίς εθνικά σύνορα, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων και με συγκολλητική ουσία την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε: Ελληνας είναι ο καλός άνθρωπος και βάρβαρος είναι ο μη ενάρετος άνθρωπος.

Η Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη συνάντηση της Δευτέρας: «Τι μας έδειξε η ανασκαφή αυτή; Θέλω να βρω έναν ασύλητο τάφο, αλλά βρίσκω τον τάφο κι έχει μια “τρύπα”. Αν πω ότι ο τάφος είναι ασύλητος έχω πρόβλημα ως επιστήμονας. Και δεν πρέπει να με ενδιαφέρει καθόλου τι λέει η πολιτική ηγεσία...", ανέφερε μεταξύ άλλων.