Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Αναρτήθηκε στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.yppoa.gr) η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων των ελληνικών πόλεων που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. 

Ο θεσμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας, αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης. Καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985. Στη χώρα μας έχει ήδη απονεμηθεί ο τίτλος τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006). 

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε μία πόλη των δύο κρατών μελών που αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα της νέας Απόφασης αριθ. 445/2014/ΕΚ. Για το έτος 2021, τα δύο κράτη-μέλη που θα φιλοξενήσουν τον θεσμό είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία. Για το ίδιο έτος θα φέρει τον τίτλο και μία πόλη από υποψήφια ή εν δυνάμει υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Στην πόλη του κάθε κράτους μέλους που θα φέρει τον τίτλο θα χορηγηθεί και χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στην αίτησή της. 

Η προκήρυξη περιλαμβάνει τα κριτήρια για την απονομή του τίτλου, τη χορήγηση του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής. Μία ομάδα ανεξάρτητων ευρωπαίων και εθνικών εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει να αξιολογήσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις υποψήφιες πόλεις, θα καταλήξει σε έναν αριθμό προεπιλεγμένων πόλεων και στο τελικό στάδιο επιλογής θα προτείνει μία πόλη για να της απονεμηθεί ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». 
Η αρμόδια αρχή για την οργάνωση της εν λόγω διαδικασίας είναι το Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πληροφορίες: Ειρήνη Κομνηνού και Γαρυφαλλιά Γκανή, τηλ: 210 3313848, 2103230323, email: [email protected] 

Περισσότερα σχετικά με το θεσμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» διατίθενται στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/culture/tools/actions/capitals-culture_en.htm και σύντομα στην επικείμενη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης http://www.ecoc2021.culture.gr