Μιχαηλίδης: Ποτέ δεν είχα ανάμιξη σε υποθέσεις εξοπλιστικών

"Ποτέ δεν είχα ανάμιξη, 12 χρόνια ως Υπουργός, σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων" είπε απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης κατηγορούμενος στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών από προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος TOR M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση ισχυριζόμενος πως η σχέση του με την Άκη Τσοχατζόπουλο, τον οποίο γνώρισε το 1985, ήταν καθαρά τυπικές.

"Είχαμε συνομιλίες για υπηρεσιακά ζητήματα. Τίποτα περισσότερο, δεν είχαμε φιλία. Ήρθε και με δική μου πρόσκληση στην Κύπρο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενδιαφερόταν για την Κύπρο. Δεν είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί του ουδέποτε είχα συζητήσει μαζί του για τα εξοπλιστικά προγράμματα για να του δώσω επιταγές ή χρήματα" είπε.

Το 2001, σύμφωνα με τον Ντίνο Μιχαηλίδη ο Άκης Τσοχατόπουλος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του και τότε του ζήτησε να συναντηθεί με τον ξάδελφό του Νίκο Ζήγρα προκειμένου να τον βοηθήσει σε κάποια προσωπικά του προβλήματα.

"Όντως συναντηθήκαμε στο Four Seasons. Μου ανέφερε διάφορες έγνοιες του που είχε σχετικά με τις εργασίες του στην Κύπρο. Μου ζήτησε να βοηθήσω στην πρόσληψη της κόρης του στη Τράπεζα Κύπρου Θεσσαλονίκης. Μου ζήτησε πληροφορίες για την ίδρυση , τη φορολόγησή και τη διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Του απάντησα ότι δεν είχα ακριβώς πληροφορίες και ότι με τα θέματα αυτά ασχολείται ο γιος μου Μιχάλης και του είπα ότι θα μπορούσα να τον φέρω σε επαφή μαζί του" υπογράμμισε ο πρώην υπουργός στην απολογία του και αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Ζήγρα ότι έδινε μίζες μέσα σε βαλίτσες στον Άκη Τσοχατζόπουλο για να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις των εξοπλιστικών  καθώς και ότι ήταν ο κομιστής των επιταγών που προέρχονταν από τους Φαούντ Αλ Ζαγιάντ και Βλάση Καμπούρογλου είπε:

"Όσα λέει για εμένα είναι απολύτως ψέματα. Του έκανα μήνυση και αγωγή αμέσως. Ποτέ δεν είχα πάρει επιταγές και δεν έδωσα επιταγές στον Ζήγρα από μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. Παρότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Ζήγρας είχε ιδιαίτερες σχέσεις με Αλ Ζαγιάντ εμείς δεν είχαμε αποδείξεις. Ποτέ δεν είχα σχέση με οτιδήποτε αφορά τα ΤΟΡ Μ1".

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Ζήγρας ήταν επίμονος και ενοχλητικός "Κάθε φορά με ρωτούσε επίμονα διαφορά για το τι συζήτησα με τον Τσοχατζόπουλο και με αηδίαζαν. Γί´ αυτό το λόγο επειδή ήταν πολύ περίεργος τον Ζήγρα τον αποστρεφόμουν" είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος : Γιατί να πει ψέματα ο Ζήγρας; Τι λόγο είχε;
Μιχαηλίδης: Δεν ξέρω. Στην απολογία μου στον κ. Μαλλή είχα πει ότι ίσως για να καλύψει κάποιον άλλον.
Πρόεδρος : Ποιον άλλον;
Μιχαηλίδης : Όπως αποδεικνύεται από την αλληλογραφία που υπάρχει στην δικογραφία είτε τον Φουαντ Αλ Ζαγιάντ είτε τον Καμπούρογλου.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα δυο πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην διαδρομή της μίζας. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας  Φουάντ Αλ Ζαγιάντ είναι επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση και καταζητείται.

"Με τον Καμπούρογλου δεν έχω καμία επικοινωνία. Με τον Φουάντ Αλ Ζαγιαντ είχαμε σχέσεις, ήταν ένας καλός πελάτης που γνώριζα από την δεκαετία του 80. Ασχολείτο με επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως το πετρέλαιο" ισχυρίστηκε ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

Πρόεδρος : Ο Αλ Ζαγιάντ λέει (σε δήλωση που απέστειλε στο δικαστήριο )ότι τα ονόματα των εταιριών (blue bell κλπ) και τις επιταγές του τα δώσατε εσείς. Γιατί το λέει αυτό το πράγμα;

Μιχαηλίδης : Δεν γνωρίζω γιατί τα λέει αυτά και εγώ εξεπλάγην. Ήθελε ενδεχομένως να παρουσιαστεί ότι δεν έχει σχέση με τα εξοπλιστικά και τον Τσοχατζόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον  πρώην υπουργό της Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο γιος του Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγός του, η οποία ήταν συνδικαιούχος σε έναν λογαριασμό, όπως και ο επιχειρηματίας Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην υπουργός και οι συγκατηγορούμενοί του φέρονται να διακίνησαν μίζες 10 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω εταιρείας του Μιχάλη Μιχαηλίδη, με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.