“Κλείδωσε” το χαράτσι 1 ευρώ για συνταγή και 25 για νοσηλεία

Το ποσό του ενός ευρώ ανά συνταγή και των εικοσιπέντε ανά νοσηλεία καλούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από 1η Ιανουαρίου 2014, έσοδα τα οποία θα μπαίνουν στο ταμείο του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Αυτό προβλέπεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία ήρθε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ισχύσει το μέτρο σε περίπτωση που εκπληρωθούν οι οικονομικοί στόχοι για το 2013.

Στους φαρμακοποιούς επιβάλλεται τελικά αναδρομικό rebate, από 1η Ιανουαρίου 2012, ύψους 5% επί των φαρμάκων υψηλού κόστους, ενώ ταυτόχρονα καθιερώνεται το τέλος ένταξης των φαρμάκων στη "θετική λίστα", δηλαδή σε αυτή που περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία αποζημιώνονται από τα Ταμεία.

Το έκτακτο τέλος που οφείλει να καταβάλει κάθε κάτοχος αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη “θετική λίστα”, αφορά το 15% επί των λιανικών πωλήσεων κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2011 και καταβάλλεται, σε λογαριασμό που θα υποδείξει ο ΕΟΠΥΥ, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.