“Σοκ και δέος” από τα μέτρα στο χώρο της Υγείας

Σφοδρές αντιδράσεις από το ιατρικό συνδικαλιστικό κίνημα αναμένεται να συναντήσουν οι περικοπές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το σύστημα Υγείας, βάσει του νέου πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στις σημερινές και αυριανές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και απεργούν επίσης και την Πέμπτη. Σκέφτονται μάλιστα να συνεχίσουν με απεργία, αφού υπολογίζουν ότι ούτως ή άλλως δε θα πληρωθούν, αφού τα χρήματα που προγραμματιστεί να δοθούν δεν φτάνουν για τις αμοιβές τους ως το τέλος του χρόνου.

Κατάργηση δημόσιων κλινών

Στο σχέδιο για την Υγεία περιλαμβάνεται κλείσιμο κλινικών στα νοσοκομεία και ειδικότερα, 10.000 ξεχωριστών κλινών, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να "διώχνει", θέλοντας και μη, όλο και περισσότερους ασθενείς και να τους αναγκάζει να στραφούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Αύξηση 833% στο εισιτήριο των δημόσιων νοσοκομείων

Από την 01/01/2014, οι ασθενείς θα "χρηματοδοτούν" επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας για λογαριασμό του 1 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από τον φαρμακοποιό. Επίσης, θα πληρώνουν 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ. Πρόκειται για το συμβολικό εισιτήριο εισόδου για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο μέχρι τώρα βρισκόταν στα 3 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση της τάξης μεγέθους του 833%!

Μείωση πιστώσεων για υλικό περίθαλψης

Η μείωση των πιστώσεων για υγειονομικό υλικό και ιατρικά αναλώσιμα προϊόντα πρώτης ανάγκης υπολογίζεται να έχει δραματικες συνέπειες, καθώς αναμένονται μεγάλες ελλείψης χρήσιμους υλικού, απαραίτητου για την περίθαλψη ασθενών.

Γενόσημα φάρμακα και ελλείψεις

Κι όλα αυτά ενώ προωθείται η πολιτική των γενόσημων φαρμάκων. Η τρόικα είναι υπέρ του μέτρου παρά τις αντιδράσεις. Από μέρα σε μέρα, συνεπώς, η αγορά θα κατακλυστεί από φάρμακα χωρίς καν την αναγραφή επωνυμίας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις περίπου 500 φαρμάκων, που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ με τις παρούσες τιμές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά την Υγεία, θα εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων η συνταγογράφησή τους με τη δραστική ουσία. Οι συνταγές στις οποίες θα αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε γιατρός.