Συνήγορος του Πολίτη: Να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλους

Να επεκταθεί και μάλιστα άμεσα το σύμφωνο συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη αρχή, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, η μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, όχι απλώς εκθέτει τη χώρα αλλά δεν συνάδει και με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των ομόφυλων ζευγαριών καθώς η εξασφάλιση ισονομίας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, η οποία θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

"Η καθυστέρηση εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά επιτείνει τη σύγχυση στην ελληνική κοινωνία, συντηρώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις καθώς και συμπεριφορές απαξίωσης και περιθωριοποίησης", σημειώνει ο Συνήγορος.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι με βάση την απόφαση στην υπόθεση «Βαλλιανάτος κ.ά. Κατά Ελλάδας», ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το πεδίο εφαρμογής του νόμου 3719/2008 και τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης συνιστά παραβίαση του άρθρου 8 για την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής σε συνδυασμό με το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).