Αποζημιώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ σε αγρότες

Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η καταβολή αποζημιώσεων σε 10.000 δικαιούχους αγροτικούς παραγωγούς από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Οι αποζημιώσεις αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών από καιρικά φαινόμενα και εξωτερικούς παράγοντες και ξεκίνησαν να καταβάλλονται από την Παρασκευή. Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και αφορά τις οφειλές για ολόκληρο το 2012.

Από το παραπάνω ποσό, τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου (νήσος Λήμνος), Μεσσηνίας, Ξάνθης, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Χανίων

Πρόκειται κυρίως για ζημιές έτους 2012 σε σιτηρά, ψυχανθή,  κηπευτικά, βιομηχανική τομάτα, οπωροφόρα, αμπελοειδή, επανασπορές βάμβακος που προκλήθηκαν από παγετούς, πλημμύρες, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, καύσωνες, ανεμοθύελλες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.