Το μήνυμα: Αλληλεγγύη, έμπνευση, ιδανικά, μάχη, αξιοπρέπεια

"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ορόσημο στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία", τονίζει ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

 Ο Πρόεδρος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "στις μέρες μας, η απόδοση τιμής και σεβασμού σε όσους πρωταγωνίστησαν τότε έχει και χαρακτηριστικά αναζήτησης προτύπων, διδαγμάτων, οραμάτων, ακόμη και επανακαθορισμού του αξιακού μας κώδικα".

"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο ελληνικός λαός έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου", καταλήγει ο Κάρολος Παπούλιας.

Επίκαιρο το μήνυμα της επετείου, σύμφωνα με τα κόμματα

Έμφαση στο δίδαγμα της επετείου δίνει η Νέα Δημοκρατία. "Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, πριν 39 χρόνια, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο, παρά ποτέ. Είναι τα μηνύματα της αλληλεγγύης του λαού μας, για πρόοδο και προκοπή", τόνισε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Έμφαση στη δυναμική των λαϊκών αγώνων δίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. "Η εξέγερση του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ιδανικά που δημιούργησε η γενιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στάθηκε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του: "Τα ιδανικά εκείνης της γενιάς, οι αγώνες και οι θυσίες, δεν αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση.
Πάνω σε αυτά στηρίχτηκε η γενιά της μεταπολίτευσης για να δημιουργήσει μια σύγχρονη και προοδευτική Ελλάδα".

"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί πάντα μια μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που περνά η ελληνική κοινωνία, τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία", τονίζεται στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

"Η λαϊκή απαίτηση για ψωμί-παιδεία-ελευθερία παραμένει σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ", τονίζει και ο Γενικός Γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μιχάλης Γιαννάκης και συνεχίζει: "Η δημοκρατία, δεν απειλείται μόνο εκ των έσω. Απειλείται και από τους έξωθεν εντολείς των έσωθεν εντολοδόχων. Από όσους επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού".

Αγωνιστικό κάλεσμα στις πορείες απεύθυνε το ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και βάσει όλων όσων συμβαίνουν σε παρόντα χρόνο στην Ελλάδα. "Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, να τιμήσουν την εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973, τους νεκρούς του Νοέμβρη, υψώνοντας ψηλά τη σημαία της πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της ΕΕ", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

"Αυτό που μένει επίκαιρο στην εποχή του Μνημονίου από εκείνη τη φοιτητική εξέγερση μιας μακρινής πια εποχής, είναι η δυνατότητα να τα βάζουμε με εξουσίες πολύ ισχυρότερες, να διαμορφώνουμε το δικό μας κόσμο σε δύσκολες καταστάσεις, να εμπιστευόμαστε το διπλανό μας και να δημιουργούμε μαζί του κάτι κοινό", σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων.

 

Αμετανόητη η Χρυσή Αυγή

Στο μεταξύ, ήδη από την Πέμπτη η Χρυσή Αυγή συνεχίζει την εχθρική στάση της προς το θέμα με λακωνική ανακοίνωση, παρά την καταδίκη των φυλλαδίων της Καλαμάτας: "Νεκροί εντός του Πολυτεχνείου είναι βέβαιο πως δεν υπήρξαν το 1973. Υπάρχουν όμως χιλιάδες νεκροί από τους πολιτικούς της "γενιάς του Πολυτεχνείου". Είναι οι 3.000 αυτόχειρες του μνημονίου", αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κόμματος.