Ο τάφος της Αμφίπολης, το όνομα του νεκρού και το… ριάλιτι

Υπό το φόβο κατάρρευσης του τρίτου θαλάμου του τάφου της Αμφίπολης συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι τις εργασίες στον τύμβο, με ορατό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει σημαντικά η διαδικασία των ανασκαφών μέχρι να αφαιρεθεί το χώμα που κρύβει το υπόλοιπο ταφικό μνημείο.

Η κατάσταση του “κόκκινου” τρίτου θαλάμου, που κατά τα φαινόμενα δεν είναι ο νεκρικός θάλαμος, αλλά ο προθάλαμος, είναι οριακή, γεγονός που αναγκάζει τους αρχαιολόγους να κινηθούν πολύ προσεκτικά, προς αποφυγή απρόοπτων, και έτσι είναι μάλλον απίθανο να έχουμε νέα ευρήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με αργούς ρυθμούς.

Αυτή είναι άλλωστε και η επιθυμία και της επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνας Περιστέρη, που εμφανίζεται ενοχλημένη από τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα και θέλει να βάλει φρένο στις διάφορες εικασίες και τα σενάρια για το ποιος μπορεί να έχει ταφεί στο λόφο Καστά.

Από τα οποία σενάρια, το πιο πρόσφατο αναφέρει ότι μπορεί να πρόκειται για μεταγενέστερο τάφο από την εποχή στην οποία αρχικά προσδιοριζόταν, και να χρονολογείται ακόμα και στη ρωμαϊκή εποχή, γεγονός που θα άλλαζε άρδην τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, όμως σε αυτή τη φάση παραμένει σενάριο και τίποτα παραπάνω, αν και είναι γεγονός ότι σε κανέναν μακεδονικό τάφο δεν έχουν ποτέ βρεθεί σφίγγες ή καρυάτιδες.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταξιωμένος καθηγητής κλασικών σπουδών του Bard College Τζέιμς Ρομ σημειώνει ότι το κυκλικό σχήμα του τάφου, αλλά και το θαυμάσιο μαρμάρινο τείχος που περιβάλλει τον αρχαίο τάφο, φανερώνουν έναν τύμβο που δεν έχουμε δει πουθενά αλλού σε τέτοια κλίμακα.

Πάντως, οι ανασκαφές στην Αμφίπολη έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο ελληνικών, αλλά και ξένων Μέσων, που περιμένουν ανυπόμονα να μάθουν, όπως όλοι μας, ποιος είναι ο “ένοικος” του περίφημου τάφου, σκηνοθετώντας ουσιαστικά ένα ιδιότυπο “ριάλιτι σόου” με σκηνικό το λόφο Καστά και με πρωταγωνιστές ιστορικούς, αρχαιολόγους ή και άσχετους με το θέμα, οι οποίοι φιλοδοξούν να είναι αυτοί που θα λύσουν το μυστήριο και θα πάρουν τη δόξα...

Σε αυτό το πλαίσιο μάλλον εντάσσεται η κίνηση στοιχηματικής εταιρείας να προσφέρει στους παίκτες της τη δυνατότητα να ποντάρουν στο ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, με τον Νέαρχο να θεωρείται... φαβορί και να ακολουθούν η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος Δ', η Ολυμπιάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Κάσσανδρος, και πιο κάτω ο... Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Χίτλερ...