Στα… μπλε το Ζάππειο Μέγαρο με πλήρη φωταγώγηση

Με το μπλε χρώμα του ουρανού, το χρώμα της αφύπνισης και της παγκόσμιας προσπάθειας, θα ντυθεί για τις δύο επόμενες ημέρες το Ζάππειο Μέγαρο. Η ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Μήνυμα ενημέρωσης για τη νόσο μέσα από τα 420 ιστορικά κτίρια-σταθμούς

Το Ζάππειο Μέγαρο συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία μαζί με άλλα 419 ιστορικά κτίρια σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα οποία θα φωταγωγηθούν όλο το 48ωρο, στέλνοντας μήνυμα ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο του διαβήτη.

Ανάμεσα στα φωταγωγημένα κτίρια που θα ντυθούν στα... μπλε κατά τις δύο ερχόμενες ημέρες συγκαταλέγονται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη, το Κογκρέσο στην πόλη Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, το London Eye και οι Trafalgar Square Fountains στο Λονδίνο, το Puerta de Alcal στη Μαδρίτη, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Kyoto Tower στο Κιότο, ο Οβελίσκος στο Μπουένος Άιρες.

Όλα τα κτίρια, μέσω της προσπάθειας, μετατρέπονται σε σύμβολα ελπίδας για τη νόσο και στέλνουν μήνυμα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα.

Ραγδαία άνοδος των πασχόντων από τη νόσο του διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα, από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του '80, σήμερα ο αριθμός των συνολικών πασχόντων στην υφήλιο αγγίζει τα 350 εκατομμύρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αν μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Στατιστικά στοιχεία για τον διαβήτη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8%- 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%- 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Οι Έλληνες πάσχοντες στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου παρουσιάζεται αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά 25%- 30%.