Αντάρτικο δήμων για επικείμενες απολύσεις

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ – ΟΤΑ), που συμμετέχει στην Πανελλαδική Στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη.

Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 08.00 έως τις 11.00, καθώς ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ, Χανς Χούφτελ θα επισκεφτεί τη συμπρωτεύουσα. Ο κύριος Χούφτελ θα συμμετέχει σε συνέδριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι συνδικαλιστές των δήμων της χώρας θεωρούν ότι πλήττονται μετά την ψήφιση των νέων πακέτων μέτρων και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για το αντίθετο. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην αποσταλούν οι λίστες με τους υπό απομάκρυνση συναδέλφους τους στο υπουργείο Εσωτερικών.

“Πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση, αλλά και η Τρόικα, ότι τέτοιου είδους μέτρα αποκεφαλίζουν την ήδη ευνουχισμένη τοπική αυτοδιοίκηση”, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι “το δημοτικό συμβούλιο αντιτίθεται σε κάθε απόλυση εργαζομένου στο δήμο Θεσσαλονίκης” και “όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου που υπηρετούν με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.

Τις τελευταίες ημέρες η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει επιδοθεί σε καταλήψεις σε διάφορους δήμους. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με κύκλους, αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις εξελίξεις.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρει πως:

“Η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση, συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο, με την ψήφιση των νέων εξοντωτικών μέτρων, έβαλε την υπογραφή της και επισήμως, στην εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας. Αποφάσισαν χιλιάδες απολύσεις στους Ο.Τ.Α. και το Δημόσιο, φαινόμενο που θα ενταθεί με την εφαρμογή της Οικονομικής Επιτροπείας στους Δήμους, που θα επιφέρει την πλήρη κατάρρευση του θεσμού, νέες απολύσεις, αναγκαστικές μετατάξεις και νέους φόρους στους πολίτες”.