Εκδικάζεται η αναστολή πρόσληψης των καθαριστριών

Στον Άρειο Πάγο εκδικάζεται η αίτηση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης που δικαίωσε τις καθαρίστριες του υπουργείου που απολύθηκαν και επέβαλε την επαναπρόσληψή τους.

Με αυτή την αφορμή, οι καθαρίστριες βρέθηκαν, νωρίτερα και από τις 07:00 της Τρίτης, έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας.

Οι απολυμένες καθαρίστριες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του υπουργείου και ζητούν η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και να τις επαναπροσλάβει. Μετά τις 10:30, άρχισαν να κατευθύνονται προς το δικαστήριο του Άρειου Πάγου, όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση και έχουν βρεθεί έξω από το κτίριο, χωρίς να τους επιτρέπεται, ωστόσο, να περάσουν στον προαύλιο χώρο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η ημέρα της εκδίκασης της απόφασης από τον Άρειο Πάγο συμπίπτει με την ημέρα παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα στον κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Στο πλευρό των καθαριστριών βρίσκονται εφοριακοί, σχολικοί φύλακες και άλλες ομάδες αλληλέγγυων που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα.

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου θα βγει η απόφαση για τις απολυμένες καθαρίστριες.

Οι καθαρίστριες, που βρίσκονταν με αλληλέγγυες ομάδες έξω από τον Άρειο Πάγο, για να παρακολουθήσουν την εκδίκαση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών κατά της πρωτόδικης απόφασης, θα περιμένουν την Πέμπτη για να μάθουν το μέλλον τους.

Mετά την ολοκλήρωση της συζήτησης που έγινε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ο συνήγορος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος, δήλωσε ότι το Δημόσιο δεν προσκόμισε κανένα οικονομικό στοιχείο από το οποίο να προκύπτει βλάβη σε βάρος του Δημοσίου από την επαναπρόσληψη των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Καρούζος υπογράμμισε ότι "δεν κρίνεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας", λέγοντας ότι "οι καθαρίστριες δεν έχουν το δικαίωμα της κινητικότητας κι αυτό είναι που κρίνεται". "Οι γυναίκες αυτές δικαιώθηκαν επειδή όταν απολύθηκαν δεν πήραν αποζημίωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούζος.

Η κρισιμότητα της απόφασης

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος προκειμένου να "παγώσει" την επιστροφή των 397 καθαριστριών στη δουλειά τους.

Και αυτό επειδή φοβάται, όπως λένε νομικοί κύκλοι, πως με αφορμή την υπόθεση των καθαριστριών θα τεθεί σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο δημόσιο, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα.

Ήδη, ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μην εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση. Παράλληλα, το υπουργείο έχει καταθέσει και αίτημα αναίρεσης της επίμαχης απόφασης του Πρωτοδικείου.

Οι καθαρίστριες -οι οποίες συνεχίζουν το δυναμικό τους αγώνα- παρά την δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει δεν έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους αφού το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό πως αναστέλλεται η επαναπρόσληψη τους τουλάχιστον έως σήμερα, οπότε και η υπόθεση θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο.