Θρίλερ με το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο – Θύμα πειρατείας;

Το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο που εξαφανίστηκε ανοικτά της Γκάνας, στον κόλπο της Γουινέας, φέρεται να έχει μετακινηθεί σε ύδατα δικαιοδοσίας του Τόγκο.

Δείτε πώς ξεκίνησε το θέμα: Ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο εξαφανίστηκε ανοιχτά της Γκάνας

Ο Έρικ Αγκρέι-Κουάσι, εκπρόσωπος Τύπου του γκανέζικου στρατού μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το βράδυ της Κυριακής και επιβεβαίωσε την εξαφάνιση.

"Το όχημα δε βρίσκεται πια στα νερά μας", δήλωσε ο Κουάσι και υποπτεύεται ότι το πλοίο κινείται στα τογκολέζικα νερά: "Το ναυτικό μας επιχειρεί να λάβει επιβεβαιώση από το Πολεμικό Ναυτικό του Τόγκο ότι έχουν εντοπίσει στα ύδατά τους σκάφος που ταιριάζει στην περιγραφή και τα χαρακτηριστικά", δήλωσε.

Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Fairdeal S.A. ανακοίνωσε ότι έχασε επαφή με το MT Fair Artemis, με σημαία Λιβερίας, την Πέμπτη, την ώρα που το σκάφος, με 24 άτομα πλήρωμα και γεμάτα καύσιμα και εμπόρευμα, εκινείτο ανοικτά των υδάτων της Γκάνας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι η περιοχή μεταξύ Γκάνας, Τόγκο, Μπενίν και Νιγηρίας είναι γεμάτη πειρατές.

Το Διεθνές Νηολογικό Γραφείο αναφέρει ότι το 19% των περιστατικών που έχουν να κάνουν με έκτακτες καταστάσεις για πλοία στον Κόλπο της Γουινέας αφορούν πειρατεία.

Η πιο έντονη δραστηριοποίηση των πειρατών βρίσκεται στα νοτιότερα τμήματα της παραθαλάσσιας ζώνης της Νιγηρίας, κοντά στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα και αφορούν κυρίως ομάδες ιθαγενών, που κλέβουν κυρίως πετρέλαιο, αλλά αφήνουν τα πληρώματα ελεύθερα, όπως, για παράδειγμα, έγινε το 2012, σε πλοίο που έπεσε θύμα πειρατείας σε ύδατα του Τόγκο και αναφέρεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.