Χρειάζεται εκτεταμένος έλεγχος στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, δίνει απαντήσεις αναφορικά με τους εκτεταμένους ελέγχους σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησαν με εντολή της ίδιας από την Τετάρτη.

Η κυρία Μακρή επικεντρώνεται στο υψηλό ποσοστό πασχόντων από ψυχικά νοσήματα που επισκέπτονται και κέντρα ημέρας παρά το γεγονός ότι νοσηλεύονται σε ολοήμερα ιδρύματα.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της κυρίας Μακρή:

"Θα δώσω μία σύντομη και επί της ουσίας απάντηση, στα όσα αναφέρονται σε έγγραφο της συντονιστικής επιτροπής του  Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία "Αργώ", παραβλέποντας τον, αναμενόμενα, γενικόλογο, καταγγελτικό πρόλογο.

Πράγματι, τα Κέντρα Ημέρας μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε ψυχικά πάσχοντες που διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες. Πότε όμως και σε ποια περίπτωση; Στην περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη, δηλαδή είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους , είτε να ζήσουν αυτόνομα.

Γι΄αυτό και τα Κέντρα Ημέρας θεωρούνται παγκοσμίως ενδιάμεσες δομές.

Στην Ελλάδα παρατηρείται, στην διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, ότι ένα ποσοστό 38,8% ( τόσο υψηλό, που εάν ανταποκρινόταν σε επιστημονικές διαπιστώσεις, θα έπρεπε να καμαρώνουμε παγκοσμίως), νοσηλεύεται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας. Πόσο επικερδές για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας!

Πόσο επωφελής για αυτούς τους ίδιους (και όχι για τους ασθενείς) η διπλή αυτή οικονομική παροχή!

Υπογράφω (και θα εξακολουθώ να υπογράφω άδειες λειτουργίας δομών που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας), διότι η υπογραφή μου δεν αναιρεί την υποχρέωσή τους να τηρούν το νόμο, ούτε μου αφαιρεί την δυνατότητα να τους ελέγχω, όσο έχω τον θεσμικό αυτό ρόλο.

Το κόστος των υπηρεσιών, σύμφωνα και με τα στοιχεία που η συντονιστική επιτροπή επικαλείται, είναι κατά τι μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ που ανέφερα εγώ. Συγκεκριμένα: 2.700 ευρώ, που και εκείνοι αναγνωρίζουν ότι κοστίζει στα Οικοτροφεία ο κάθε ασθενής το μήνα, επί 6 μήνες, είναι 16.500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο πράξεις που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, είναι υπερβολικά και ύποπτα πολλές και θα διερευνηθούν και περαιτέρω. Τελειώνοντας, θέλω να δηλώσω ότι από τον έλεγχο των δομών αυτών, δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη".

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αναφορικά με την έρευνα που έγινε, στο σύνολο των εξήντα πέντε (65) Φορέων Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων σε τριάντα οκτώ (38) Φορείς, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%.

Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:

  • Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.

  • Ποσοστό 43% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους Φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.

  • Ποσοστό 38,8% αφορά Αριθμούς Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης ωφελούμενων, οι οποίοι διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ) στεγαστικού τύπου (Οικοτροφεία, Ξενώνες) κατάλληλα στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα, λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας του ίδιου Φορέα ή διαφορετικών Φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στις ΜΨΑ στεγαστικού τύπου.

Συνεπώς, αναγνωρίστηκε η ανάγκη διενέργειας πιο εξειδικευμένων ελέγχων. Το υπουργείο Υγείας, συνεργάστηκε με προβλεπόμενους από τις διατάξεις φορείς, όπως η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και προχώρησε σε διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για τους παραπάνω 38 Φορείς. Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων, δεν ταυτοποιήθηκαν ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%.

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαίο και δίνεται η εντολή διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων, στο σύνολο των στοιχείων που δηλώνονται στο Υπουργείο Υγείας, από την έναρξη της εφαρμογή του ισχύοντος μοντέλου κοστολόγησης επί του παρόντος.