Γιατροί Χωρίς Σύνορα: “Άνθρωποι τσακισμένοι” οι μετανάστες στην Ελλάδα

Επιβλαβείς επιπτώσεις από την κράτηση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, στην υγεία και την ζωή τους, κατήγγειλαν σε συνέντευξή τους, την Τρίτη 1 Απριλίου, οι Γιατροί χωρίς σύνορα.

Οι γιατροί κατάγγειλαν, επίσης, την κράτηση ανθρώπων από περιοχές, όπως Σομαλία και Ερυθραία, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δηλώσει επίσημα ότι δε θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το 36% αυτών των ασθενών που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη, ήταν θύματα βίας στις χώρες καταγωγής τους και η κράτησή τους επιτείνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Επιπλέον, οι γιατροί ανέδειξαν τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την αξιοπρέπεια των μεταναστών μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας τους.

Έβγαλαν τα παραπάνω συμπεράσματα από την ιατρική τους παρέμβαση το 2013-2014 σε τρία προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης (Κομοτηνή, Ξάνθη, Εβρο) και τέσσερα αστυνομικά τμήματα στη Βόρεια Ελλάδα και τις αυτοψίες σε 27 αστυνομικά τμήματα.

Οι ίδιοι, λόγω του κενού που υπάρχει από το 2008, έχουν παράσχει πάνω από 10.000 ιατρικές συνεδρίες, ενώ το 2013-2014 πάνω από 5.000, μιας και στους συγκεκριμένους χώρους δεν υπάρχει καμία σταθερή και θεσμοθετημένη ιατρική μέριμνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ριζοσπάστης", οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν ότι η Πολιτεία δεν παρέχει ούτε είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, κάτι που ακούγεται μικρό αλλά είναι απαραίτητο.

Το 70% των προβλημάτων υγείας μεταναστών και αιτούντων άσυλο είναι προβλήματα που συνδέονται με το αναπνευστικό, δερματολογικά ή μυοσκελετικά, τα οποία προέρχονται καθαρά από την παραμονή σε αυτούς τους χώρους. Ακόμη, ένα 10% είναι οδοντιατρικά προβλήματα χωρίς καμία ιατρική βοήθεια.

Οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης παραμένουν από ανεπαρκείς ως εξευτελιστικές, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Χαρακτηριστικά, μαρτυρίες μεταναστών από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κομοτηνής, κάνουν αναφορά στις τουαλέτες του κάτω ορόφου όπου δεν υπήρχαν σωλήνες αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τα λύματα, τα απορρίμματα από τον πάνω όροφο να κατεβαίνουν μέσα σε σακούλες σκουπιδιών στον κάτω, για να διοχετευτούν στην κεντρική αποχέτευση.

Επίσης, μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, καταγράφηκαν πάνω από 100 παρατηρήσεις ασθενών που δήλωσαν στους γιατρούς, στα κέντρα κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα, ότι καταχωρήθηκαν λανθασμένα ως ενήλικες.

Οι συγκεκριμένοι μετανάστες προέρχονται από Σομαλία και Αφγανιστάν και έχουν παραμείνει, όπως καταγγέλθηκε από τους γιατρούς, στον ίδιο χώρο για πολλούς μήνες σε αυτές τις συνθήκες με ενήλικους άντρες, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη προστασία εκπαίδευση ή σε άλλες υπηρεσίες.

Οι γιατροί έκαναν λόγο για "ανθρώπους τσακισμένους, που βιώνουν ματαίωση, δεν έχουν επικοινωνήσει με την οικογένειά τους, επειδή δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών και δεν έχουν και χρήματα ν' αγοράσουν ούτε μια τηλεκάρτα για το καρτοτηλέφωνο".