Άσυλο Ανιάτων: Γιατί βάζει λουκέτο το Ίδρυμα με τα 1.000 ακίνητα;

Το Άσυλο Ανιάτων Αθηνών μετράει 120 χρόνια ζωής. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε το 1890 από την ομάδα Κυριών, οι οποίες ανήκαν στην Οργάνωση “Αδελφότητα των Θυγατέρων του Επουράνιου Βασιλέως”, για να μετουσιωθεί σε ζωντανό οργανισμό το 1893, όταν και συστάθηκε επίσημα ο φορέας.

Στους σκοπούς του νεοσύστατου Ασύλου αναφέρεται με βάση τον πρώτο απολογισμό ότι «…ουδεμίαν περιουσίαν ή τακτικήν πρόσοδον κέκτηται το ημέτερον Άσυλον..,». Κάτι, που με την πάροδο των χρόνων φάνηκε να αλλάζει. Σήμερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news.gr από το υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω κακής διαχείρισης των οικονομικών. Μάλιστα, για το θέμα πραγματοποιούνται συνεχείς επαφές του αρμοδίου υπουργείου Εργασίας, με ομάδα νομικών συμβούλων.

Σήμερα, το Άσυλο βγαίνει στο σφυρί, και βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα του φορέα, οι εγκαταστάσεις του Ανιάτων στην Κυψέλη, έκτασης 9.000 τετραγωνικών, είναι διαθέσιμες προς πώληση για πάσα ενδιαφερόμενο.

 

(Δείτε τη σχετική λίστα: Ακίνητα προς πώληση)

 

Τα κυριότερα έσοδα και, φυσικά, η ανυπολόγιστη περιουσία του Ανιάτων προήλθαν κυρίως από δωρεές εθελοντών. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι διαθέτει περίπου 1.000 ιδιόκτητα ακίνητα σε κάθε γωνιά της χώρας και σε περιοχές φιλέτα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, εγκαταστάσεις γνωστού σούπερ μάρκετ στην οδό Αθηνάς, ξενοδοχείο στη συμβολή Αθηνάς και Λυκούργου (El Greco), μεζονέτες στη Φιλοθέη, εργοστάσιο εταιρείας επίπλων στη Μεταμόρφωση, αρκετά στρέμματα γης στο Λαγονήσι και πολλά ακόμα ανήκουν στο Άσυλο. Επίσης, μαγαζιά στην Πλάκα και στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, καθώς και πολυόροφα πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας, είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα ακίνητα, που έχει στην ιδιοκτησία του ο Φιλανθρωπικός Φορέας.

Γεωργιάδης: Δεν θα μπει λουκέτο

Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του, και είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να μπει λουκέτο, μετά από σχετική εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να είναι εντελώς διαφορετικά λίγους μήνες μετά.

Όπως λέει η πρόεδρος του Ανιάτων, Ιωάννα Ηλιάδη, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής του clawback, που προβλέπεται στο άρθρο 100 του σχετικού πολυνομοσχεδίου, του Yπουργείου Οικονομικών.

Το μέτρο του clawback επιβάλλει την εκ των υστέρων διόρθωση – σε ποσοστό 35% - της υπέρβασης των δαπανών, που προβλέπεται για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δηλαδή ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, καθώς και στο Φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα του Ασύλου Ανιάτων.

Σύμφωνα με την κυρία Ηλιάδη, το Άσυλο πληρώνεται τα νοσήλια των ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χρωστάει 1.700.000 ευρώ, και τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από την ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος. “Πρέπει να σας επισημάνω ότι δεν λαμβάνουμε κρατική επιχορήγηση, ενώ τα φάρμακα τα πληρώνουμε οι ίδιοι. Καταβάλουμε προσπάθεια να εκποιήσουμε μέρος της ακίνητης περιουσίας μας για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, ενώ αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένα περίπου τα μισά”.

Πρόεδρος Εργαζομένων: Η πρόεδρος του Ασύλου δημιούργησε χρέη για να κλείσει το Ίδρυμα

Βαρύτατες, όμως, είναι οι κατηγορίες από την πλευρά της επικεφαλής των εργαζομένων, Δέσποινας Πλάκα. “Η κυρία Ηλιάκη, ως μηχανικός και συμμέτοχος σε τεχνική εταιρεία, έχει εκπονήσει τα σχέδια για τη δημιουργία νοσοκομείου 27.000 τετραγωνικών στο οικόπεδο, που σήμερα στεγάζεται το Άσυλο. Μάλιστα, πριν αναλάβει πρόεδρος του Ασύλου, παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Τεχνικής Εταιρείας”.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπάθησε να δημιουργήσει χρέη για να έχει το ισχυρό άλλοθι να πουλήσει το νοσοκομείο και να χτίσει ένα καινούργιο στη θέση του. Η διοίκηση έφτιαξε τα χρέη, κάνοντας σκόπιμη κακοδιαχείριση των εσόδων του Ασύλου γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, που σας προανέφερα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, το ενδεχόμενο να είναι εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση η σημερινή διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα έπρεπε - αν ήταν ανίκανοι - να παραιτηθούν και στη θέση τους να μπουν άνθρωποι συνετοί. Και στις δύο περιπτώσεις, η ίδια η πολιτεία όφειλε να τους απομακρύνει. Δεν υπάρχουν χώροι σαν το άσυλο, που να μπορούν να περιθάλψουν αρρώστους με τόσο σοβαρές παθήσεις”, τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Πλάκα.

Σημειώνει μάλιστα ότι βάσει του νόμου 1111 του 1972, το Φιλανθρωπικό Σωματείο, Άσυλο Ανιάτων, θα πρέπει να διαλυθεί σε περίπτωση που κλείσει το νοσοκομείο του. “Ήταν προϋπόθεση ότι πρέπει να διαθέτει νοσοκομειακή μονάδα και πλέον δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Κι εδώ έρχεται το ερώτημα: 'Πού θα πάει αυτή η τεράστια περιουσία;'”, λέει η εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Ηλιάκη: Μας έχουν γονατίσει οι εισφορές

Όπως χαρακτηριστικά λέει η πρόεδρος του Ανιάτων, “μας έχουν γονατίσει οι εισφορές προς το Δημόσιο. Συν τοις άλλοις, η πολιτεία δεν μας αντιμετωπίζει σαν φιλανθρωπικό σωματείο, καθώς - από το 1997 - ξεκίνησε να μας επιβάλει φόρους. Τα έσοδά μας έχουν μειωθεί γύρω στο 50% τα τελευταία τρία χρόνια. Για παράδειγμα, έλαβα ειδοποίηση από την εφορία μέσα στην εβδομάδα για φόρο ακίνητης περιουσίας, ύψους 3.000.000 ευρώ. Αρκεί να σας πω ότι οι ισολογισμοί βγαίνουν ελλειμματικοί, κατά περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ”.

Όπως λέει η κυρία Ηλιάδη, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 8 μήνες, ενώ το ποσό οφειλής ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ.

“Αυτή τη στιγμή, μόνο στο ΙΚΑ, οφείλουμε γύρω στο 1.200.000. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ρυθμισμένα χρέη, ο ΕΟΠΥΥ έχει μπλοκάρει την εισροή χρημάτων προς το Άσυλο, ενώ μας έχουν μπλοκάρει και οι τράπεζες, καθώς έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι για τους απλήρωτους μισθούς τους”, συμπληρώνει.

Εργαζόμενοι: Η πρόεδρος ήξερε τι παραλάμβανε

“Η ίδια ήξερε τι παραλάμβανε για να ρίχνει σήμερα ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις. Η νυν πρόεδρος ήταν από το 2009 γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και γνώριζε πολύ καλά τι συμβαίνει. Από τη στιγμή, που ανέλαβε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η κυρία Ηλιάδη σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι θα κλείσει το Άσυλο λόγω αδυναμίας βιωσιμότητας. Παρόλ' αυτά, όταν ξεκινήσαμε να ζητάμε τα οικονομικά στοιχεία, που αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς της, παραλάβαμε μόνο τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2013, όπου τα έσοδα ήταν 2.500.000 ευρώ. Μετά από αυτό, απολύθηκαν οι λογιστές και, έκτοτε, σε όσα έγγραφα έχουμε κάνει, και σε εξώδικα, δεν μας έχει δώσει κανένα άλλο στοιχείο η διοίκηση”, τονίζει η πρόεδρος των εργαζομένων του Ιδρύματος.

Στο Άσυλο Ανιάτων φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή γύρω στους 200 ασθενείς, ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, οι περισσότεροι κατάκοιτοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η πρόεδρος από την πλευρά της απευθύνει έκκληση στην ελληνική πολιτεία, ζητώντας από το κράτος μία ειδική ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, ή να ισοσταθμιστούν οφειλές, με την παραχώρηση ακινήτων από το Ίδρυμα προς το Δημόσιο.

Εργαζόμενοι: Αθρόες προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών

Η πρόεδρος των εργαζομένων μιλάει, επίσης, για αθρόες προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών, και, συγκεκριμένα, για διευθυντικό στέλεχος, το οποίο προσελήφθη το Δεκέμβριο του 2012, σε περίοδο που ήταν απλήρωτο το προσωπικό – ήδη για τέσσερις μήνες - με μισθό 5.289 μεικτές αποδοχές.

Απαντώντας στις κατηγορίες των εργαζομένων περί υπέρογκων αμοιβών σε εξωτερικούς συνεργάτες, η κυρία Ηλιάδη, απαντάει ότι “ουδέποτε προσελήφθησαν ή δόθηκαν χρήματα κατ' αυτόν τον τρόπο”. “Κάποια μερίδα των εργαζομένων τα λέει αυτά. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, η νέα διοίκηση έχει αναθέσει διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος 23 ετών, η οποία καταδεικνύει ότι η λανθασμένη διαχείριση όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε την κατάσταση εκεί που έφτασε σήμερα. Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι, για πρώτη φορά φέτος, κλείσαμε ισολογισμό κατόπιν τακτικού ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές”.

Υπουργείο Εργασίας: Δεν θέλουμε να κλείσει – Αποφάσεις εντός των ημερών

Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Έφη Μπέκου, η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, με δεδομένο ότι εμφανίζονται, όπως μας είπε, οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

“Εξετάζονται ζητήματα αδειοδότησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Από την πλευρά μας, δεν θέλουμε να κλείσει το Άσυλο Ανιάτων. Αναζητούμε, όμως, τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, πριν αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης και θα γνωρίζουμε σύντομα”, προσθέτει η γενική γραμματέας του Υπουργείου.

Σε ερώτηση για το αν εμφανίζονται υποψίες κακοδιαχείρισης, η κυρία Μπέκου προτίμησε να μην απαντήσει ακόμα έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα. “Έχουμε στα χέρια μας παλαιότερες εκθέσεις και τις επεξεργαζόμαστε με τις νομικές υπηρεσίες. Ερευνούμε όλες τις δυνατότητες και εναλλακτικές και εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας”, καταλήγει.