Δημοσιονομική προσαρμογή της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δεν πέρασαν τέσσερις μέρες από τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για την κακή οικονομική κατάσταση της Εκκλησίας, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος και η Ιερά Σύνοδος επεξεργάζεται σχέδιο δημοσιονομικής εξομάλυνσης.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Παρόν, η Εκκλησία της Ελλάδος θα κινηθεί ασφυκτικά οικονομικά κατά την αμέσως επόμενη περίοδο σε τρεις άξονες: περικοπές δαπανών, αναδιάρθρωση δανείων και επαναχρηματοδότησή τους και παραχώρηση ακινήτων με περίοδο χάριτος.

Μείωση δαπανών

Η μείωση των δαπανών μπορεί να επιτευχθεί με περαιτέρω μειώσεις μισθών του προσωπικού που δεν μισθοδοτείται από το Δημόσιο. Πρόκειται για τεχνοκράτες συμβούλους της Εκκλησίας, επιστημονικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Με απολύσεις κινδυνεύει το έκτακτο προσωπικό ενώ είναι πολύ πιθανό να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις με πάσης φύσεως εξωτερικούς συνεργάτες.

Περικοπές εξόδων θα φέρει και η σχεδιαζόμενη μεταφορά της Μητρόπολης στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Αναχρηματοδότηση δανείων

Αναφορικά με τα δάνεια, οι δόσεις που καταβάλλει σε μηνιαία βάση η Ιερά Σύνοδος για να μπορέσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έχουν γίνει δυσβάσταχτες.

Εφόσον γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις, μελετάται το ενδεχόμενο να ζητηθεί γενναία περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνον οι τόκοι, και ίσως να ανευρεθούν τρόποι αναχρηματοδότησης των δανείων με νέα δάνεια που θα ληφθούν από την Εκκλησία με καλύτερους όρους.

Πρόβλημα θα υπάρξει το 2013 με τη συμμετοχή της Εκκλησίας στη νέα αύξηση κεφαλαίου που θα κάνει η Εθνική Τράπεζα μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank και τα λεφτά που θα χρειαστούν θα είναι πολλά.

Παραχώρηση ακινήτων

Για τα ακίνητα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να παραχωρηθούν σε ενδιαφερομένους με πολύ χαμηλό αντίτιμο, όσα είναι αναξιοποίητα. Η Εκκλησία θέλει να απαλλαγεί από την ετήσια φορολόγησή τους και φιλοδοξεί να μπορέσουν οι επενδυτές με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν, αφού δεν θα καταβάλλουν μεγάλα μισθώματα, να τα ξανακάνουν λειτουργικά και αξιοποιήσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, σκοπεύει να τους δελεάσει.