Πελεγρίνης: Γιατί μπήκε λουκέτο στο Πανεπιστήμιο

Την παροχή έγγραφων εξηγήσεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία διενεργείται για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, κατέθεσε την Παρασκευή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Ιωαννίδη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο κύριος Πελεγρίνης στο κείμενο που έδωσε στον εισαγγελέα απαντά σε τρία σημεία.

Στο πρώτο από αυτά δίνει εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρει ο πρύτανης, επικράτησε η πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου να κλείσει συμβολικά το Ίδρυμα για μία εβδομάδα, ενώ η δική του εισήγηση ήθελε συμβολικό λουκέτο μόνο μίας ημέρας.

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για τις αιτίες που τον οδήγησαν στο να μην ασκήσει αγωγή προκειμένου η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. 

Ο ίδιος, όπως αναφέρει, είχε επιλέξει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στους απεργούς και το υπουργείο, δεδομένου δε ότι ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προσέφυγε τρεις διαδοχικές φορές στη Δικαιοσύνη. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρύτανης υπέβαλε κατάλογο 133 ονομάτων του προσωπικού ασφαλείας που έδινε το «παρών» τις κρίσιμες ημέρες της απεργίας στις υπηρεσίες «πρώτης ανάγκης» (μεταξύ άλλων κλινικές, εργαστήρια), καταρρίπτοντας τον «μύθο» - όπως λένε - που είχε υιοθετηθεί για προσωπικό ασφαλείας 10 - 11 ατόμων.