Η καταγωγή, η ηλικία και το αβέβαιο μέλλον της μικρής Μαρίας

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έφερε το περιστατικό της μικρής Μαρίας.

Από τη μία γίνεται λόγος για αρκετά κοριτσάκια, που έχουν ανάλογη τύχη με τη Μαρία στην ανατολική Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια, από την άλλη αποκαλύπτεται το σκάνδαλο με τις παράνομες υιοθετήσεις παιδιών και τις αγοραπωλησίες βρεφών, μέχρι και για εμπόριό τους.

Σε ό,τι αφορά πάντως το περιστατικό αυτό καθαυτό, τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στη Λάρισα, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή το ζευγάρι των Ρομά που φέρονται ως "γονείς" της μικρής, η οποία πλέον φιλοξενείται στο "Χαμόγελο του Παιδιού".

Μένει να εξακριβωθεί πάντως η καταγωγή της και η πραγματική της ηλικία.

Είναι φανερό ότι η Μαρία δεν είναι μόνο τεσσάρων ετών, όπως άλλωστε υποστηρίζαν και όσοι διαθέτουν εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με μετρήσεις και αναλύσεις DNA, αναμένεται να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κοπέλα Σκανδιναβή, Βορειοευρωπαία, Καυκάσια ή Βαλκάνια.

Παράλληλα, στα Μέσα ενημέρωσης δόθηκε ένα βίντεο, όπου η Μαρία εμφανίζεται να χορεύει, με τα μαλλιά της να είναι βαμμένα καστανά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο λόγος που οι Ρομά είχαν αναλάβει το παιδί ήταν καθαρά οικονομικός. Αυτό που επεδίωκαν ήταν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν για τους πολύτεκνους.

Τόσο αυτή τους η στρατηγική, όσο και η ίδια η ιστορία του κοριτσιού, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο θέμα των καταχωρήσεων στα πιστοποιητικά γέννησης.

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς κι όχι μόνο επικοινωνιακές, αλλά με πραγματική ελπίδα από δεκάδες γονείς που το παιδί τους έχει εξαφανιστεί και πιστεύουν ότι μπορεί να το έχουν απαγάγει άλλες οικογένειες, ή ελπίζουν ότι θα βρεθεί κι αυτό, όπως η Μαρία, σε καταυλισμούς Ρομά κι ενώ η περίπτωση της μικρής Μαρίας φαίνεται ότι αποτελεί αφορμή για να ανοίξουν οι φάκελοι ακόμη οκτώ παιδιών.

Πάντως, η μικρή Μαρία είναι πολύ πιο ήρεμη στο νέο της περιβάλλον στο "Χαμόγελο του Παιδιού", όπως δήλωσαν μέλη της Οργάνωσης στην τηλεόραση του Mega. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", η μικρή δεν αναζήτησε κανένα από τα γνώριμά της πρόσωπα.

Στην πρώτη της ημέρα, καταλάβαινε τα ελληνικά που της μιλούσαν, απαντούσε στη γλώσσα των Ρομά, έπαιζε με τα παιχνίδια και προσπαθούσε να συνεργαστεί με το εξειδικευμένο προσωπικό που τη φροντίζει.

Συλλήψεις Ρομά σε Μενίδι και Αυλίδα

Επιχείρηση της Αστυνομίας λαμβάνει χώρα από το πρωί της Δευτέρας σε καταυλισμούς στο Μενίδι και την Αυλίδα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν βρεθεί σε χώρο και συνομιλούν με κατοίκους, ενώ συνέλαβαν τρεις Ρομά με τις κατηγορίες της κλοπής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε πραγματοποιηθεί μπαράζ ελέγχων σε καταυλισμούς Ρομά ανά την Ελλάδα.