Εμπόριο βρεφών πίσω από τη μικρή “Μαρία”;

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της μικρή Μαρίας. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ συνεργασία υπάρχει και με την Interpol καθώς εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ύπαρξης διεθνούς κυκλώματος αρπαγής ανηλίκων.

Η υπόθεση κάνει το γύρο του κόσμου, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να παραλληλίζουν την ιστορία της «Μαρίας» -όπως είχαν ονομάσει οι δύο ρομά το κοριτσάκι- με την τραγική υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν.

Οι έρευνες συνεχίζονται και σε σχέση με τα υπόλοιπα 14 παιδιά του ζευγαριού. Ο 40χρονος και η 39χρονη θα απολογηθούν τη Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και θα δοθούν τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα.

Η δικηγόρος των κατηγορούμενων δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η μικρή υιοθετήθηκε, επειδή η μητέρα της από το εξωτερικό δεν είχε τα μέσα να την αναθρέψει... ενώ η μητέρα άλλαξε πέντε εκδοχές.

Το κορίτσι φιλοξενείται προσωρινά στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Ερωτήματα προκαλεί στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που χειρίζονται την υπόθεση πως η 40χρονη είναι κάτοχος δύο δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ και διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών και ενός αγοριού, και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφανίζεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες φαίνεται η 40χρονη μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά.

Ύστερα από προφορική εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες του κοριτσιού και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να τηλεφωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683184-5, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Χιλιάδες τα τηλεφωνήματα

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 5.000 τηλεφωνικές κλήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει δεχθεί από χθες, Παρασκευή, το «Χαμόγελο του Παιδιού», όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία του τετράχρονου κοριτσιού.

Χιλιάδες πολίτες καλούν στη γραμμή SOS την οργάνωση για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη μικρή Μαρία, αλλά και να βοηθήσουν στις έρευνες με πληροφορίες ή γεγονότα που θεωρούν ότι έχουν σχέση με το μικρό κορίτσι.

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι  νεαρό ζευγάρι εμφανίστηκε στην αστυνομία στη Θεσσαλονίκη με βάσιμες υποψίες ότι η μικρή Μαρία, που βρέθηκε στον καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα, είναι το χαμένο τους παιδί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το ζευγάρι ζητά να γίνει ειδική εξέταση DNA για να αποκαλυφθεί αν το μικρό κορίτσι είναι δικό τους παιδί.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ζευγάρι έφερε το 2009 στον κόσμο ένα κοριτσάκι, αλλά οι γιατροί τους είπαν ότι το παιδί γεννήθηκε νεκρό και το έθαψαν. Σύμφωνα όμως με τη συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα, όταν το ζευγάρι ζήτησε εκταφή, ανακάλυψε ότι το φέρετρο ήταν άδειο. Σημειώνεται ότι η μητέρα εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικη.

Πλέον, ο πατέρας του βρέφους, υποστηρίζει ότι δεν το είδε ποτέ το παιδί, εκτιμά ότι έπεσε θύμα κυκλώματος αρπαγής βρεφών και ζητά να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης.

"Είχαμε υπόνοιες ότι το δικό μας το παιδί είχε πέσει θύμα εμπορίας βρεφών και δεν είχε πεθάνει όπως αρχικά μας είχαν πει", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας και προσθέτει: "Είχε γίνει εκταφή αλλά δε βρέθηκε ποτέ πτώμα. Και από τότε ψάχνουμε να βρούμε το παιδί μας". Ο ίδιος ισχυρίζεται επίσης ότι το παιδί τους είχε γεννηθεί το 2009 και πως υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά τα οποία ερευνά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Τα κυκλώματα εμπορίας βρεφών

Μόλις πριν λίγους μήνες στις αρχές του έτους είχε αποκαλυφθεί κύκλωμα με παιδιά που κατέληξαν παράνομα σε άτεκνα ζευγάρια μέσω του βρεφοκομείου.
Η υπόθεση της εμπορίας αγοριού, με σκοπό να δοθεί για υιοθεσία, που αποκαλύφτηκε στις 17 Ιανουαρίου , μετά τη σύλληψη δύο Βουλγάρων και της 29χρονης μητέρας του παιδιού μέσα στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι.

Μάλιστα όπως έγραφε τότε η εφημερίδα "Μακεδονία", το ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» είχε χαρακτηριστεί «αμαρτωλό» όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται εκατοντάδες παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών, που είχαν γίνει τις δεκαετίες '60 και '70. Υιοθετημένοι εκείνων των χρόνων εντόπισαν 30 χρόνια μετά τους φυσικούς τους γονείς και αποκαλύφτηκε ότι είχαν υιοθετηθεί παράνομα, αφού στα έγγραφα του ιδρύματος αναφερόταν πως είχαν γεννηθεί «νεκρά» ή έμεναν «έκθετα» βρέφη, δηλαδή χωρίς γονείς.
Από το 1998 άρχισε σειρά εισαγγελικών ερευνών και μάλιστα παραπέμφθηκαν σε δίκες γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι τα χρόνια εκείνα εργάστηκαν στην κλινική «Μητέρα», στο πρώην ρωσικό μαιευτήριο και στο ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός», απ' όπου πολλά αρχεία είδαν το φως της δημοσιότητας. Το 1999 κινητοποιήθηκε για την αποκάλυψη τέτοιων υποθέσεων ο σύλλογος παράνομα υιοθετημένων παιδιών με δεκάδες μηνύσεις που κατατέθηκαν, ενώ ένα από τα θύματα ήταν και δικαστής που είχε βρει το παιδί του 31 χρόνια μετά τη γέννησή του. Την περίοδο εκείνη ο δικαστής μιλούσε για «ολοκαύτωμα με 900 και πλέον πωλήσεις βρεφών από τον 'Άγιο Στυλιανό', με την ανοχή υψηλά ιστάμενων προσώπων».
Το ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών της περιόδου εκείνης ήταν ότι επιλέγονταν παιδιά φτωχών οικογενειών. Στελέχη κλινικών και ιδρυμάτων υποστήριζαν στους γονείς των νεογέννητων ότι έχασαν τη ζωή τους, με στόχο να τα πουλήσουν σε άτεκνα ζευγάρια.