Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα κατάθλιψης

Συνεχή αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη ασθένεια απειλεί και τη σωματική υγεία.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια σε ήπια ή και βαρύτερη μορφή.

Εκτιμάται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου ένα στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.

Τα παραπάνω συμπεράσματα ανακοίνωσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18 - 20 Οκτωβρίου, στην Αθήνα).

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη πιο σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.