Υποχρεωτική ανάρτηση στη “Διαύγεια” για τις διοικητικές πράξεις

Από την προαιρετική ανάρτηση στη "Διαύγεια", στο πρώτο νομοσχέδιο, βαδίζουμε προς την κύρωση από τη Βουλή της υποχρεωτικής, σύμφωνα με το ανασκευασμένο σχέδιο νόμου που έφερε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ρυθμίσεις για το πρόγραμμα "Διαύγεια" πήραν την τελική τους μορφή.

Το νομοσχέδιο, με τον τίτλο "Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης", περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αυστηροποίηση της χορήγησης αναρρωτικών και εκπαιδευτικών αδειών, την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας 6 ημερών τον χρόνο (χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών) και την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της "Διαύγειας", το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβάλλει ότι με τη νέα διάταξη –η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση– ορίζεται "κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα".
 
Προϋπόθεση της ισχύος των διοικητικών πράξεων είναι η ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της "Διαύγειας" και ορίζεται ότι τότε αποκτούν κανονιστική σημασία.

Επίσης, ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο στο διαδίκτυο.