Τέσσερις νεκροί και βιβλικές καταστροφές από την θεομηνία στην Πελοπόννησο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Καλαμάτα, έκλεισε το αεροδρόμιο - Ενισχύσεις από την Αθήνα στη Λακωνία για τις πλημμύρες

Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε από χτες την χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Στην Καλαμάτα έγινε ευρεία σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή και κυβερνητικού κλιμακίου, στην οποία όλες οι πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη για έξι μήνες, ώστε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

O υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εξήγγειλε άμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από την θεομηνία, ενώ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων στην Καλαμάτα και διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι δήθεν αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την πόλη. Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Καλαμάτα - Έκλεισε το αεροδρόμιο

Την ίδια ώρα, ενισχύσεις από την Αθήνα μεταβαίνουν στη Λακωνία, όπου εδώ και λίγη ώρα βρέχει καταρρακτωδώς και σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν ήδη δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μεταβληθεί σε λίμνη.

Εκτός από τις αντλίες που έστειλε η Πυροσβεστική το πρωί στην Καλαμάτα, στη Λακωνία αποστέλλονται άλλα επτά οχήματα, επίσης από την Αθήνα, ομάδα της ΕΜΑΚ με μία βάρκα και ένα ερπυστριοφόρο όχημα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις τοπικές υπηρεσίες.
 
Η κακοκαιρία σε αριθμούς

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν συνολικά 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες της ΕΜΑΚ με πλαστικές βάρκες και άλλον εξοπλισμό, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Π.Σ και 90 πυροσβεστικά οχήματα με 400 πυροσβέστες.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ενώ υπάρχει διαρκής ετοιμότητα για ενίσχυση των δυνάμεων όπου χρειαστεί.

Μεγάλες οι ζημιές στην Καλαμάτα

Η καταγραφή των ζημιών στην Καλαμάτα έχει ξεκινήσει από τον δήμο, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους. Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο. Στη βόρεια και τη δυτική πλευρά της πόλης, στις οδούς Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, στην Νέα Είσοδο, την Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα και στην νότια πόλη, στις οδούς Κρήτης και τη Ναυαρίνου.

Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Πλημμύρισαν πέντε σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό κτήριο στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», το κλειστό γυμναστήριο Τέντα, ενώ πλημμύρισε και το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στα περισσότερα χωριά του δήμου Καλαμάτας πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια, στα εξής σημεία:

Στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 222 χιλιόμετρο Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Τρίπολης- Καλαμάτας, στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.

β) 1 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ασπροχώματος- Πύλου .

γ) 5 χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.

δ) Επ. Ο. Αγίου Νικολάου-Τραχήλας. 

Στο Νομό της Λακωνίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 19 - 21,5 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Τάραψας - Μονεμβασιάς (Περιοχή Σκάλας) από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την περιοχή Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.

β)13 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Σκάλας-Γερακίου.

γ) 1 έως 1,3 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Απιδέας- Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.

δ) 1 έως 4 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη - Γούβες.

Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από το 43 έως το 43,2 χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Σπάρτης - Αγίου Δημητρίου.

Τέλος αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτης- Γυθείου.