Κύκλωμα κοκαΐνης: Καρέ-καρέ η παρακολούθηση και η σύλληψη

Επίλεκτη ομάδα με στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος, του ΣΔΟΕ και του ελληνικού γραφείου της DEA (Διεθνής Διοικητική Αρχή Δίωξης Ναρκωτικών - Drug Enforcement Administration) ήταν αυτή που σταμάτησε τους βαρόνους του κυκλώματος της κοκαΐνης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", το κύκλωμα επεδίωκε να απλώσει τα πλοκάμια του στην Ευρώπη.

Η πρώτη πληροφορία για αυτή την επιδίωξη έφτασε στην Ελληνική Αστυνομία το Σεπτέμβριο του 2013.

Αρχηγικό μέλος της οργάνωσης εμφανιζόταν ο Τζαμέλ Φ., ο οποίος είχε αναλάβει αφενός να βρει αγοραστές για την κοκαΐνη, αφετέρου να βρει τον τρόπο που θα ξεπλυθούν τα υπέρογκα κέρδη.

Τον Μάρτιο του 2014 η DEA ενημέρωσε ότι ο Τζαμέλ, μαζί με τους Έντγκαρ και Ρικάρντο, δύο αδέρφια, συνεργούς του, μεξικανικής υπηκοότητας, θα ταξίδευαν στην Ελλάδα για να συναντηθούν με τους εκεί συνεργαζόμενούς τους και να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες για την εισαγωγή των ναρκωτικών.

Για το λόγο αυτό, νοίκιασαν μία νόμιμη μεταφορική εταιρεία, στην οποία αναθέτουν να μεταφέρει 21 τόνους φρούτων για πρόβα.

Ακριβώς στο σημείο αυτό, παρεμβαίνει ο insider της ΕΛ.ΑΣ, το λεγόμενο και ως πρόσωπο-κλειδί για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνος φαίνεται να γνώριζε ότι η μεταφορά των φρούτων ήταν δοκιμαστική αποστολή για μετέπειτα μεταφορά κοκαΐνης και άφησε τα φορτία να περάσουν κανονικά.

Στις 25 Σεπτεμβρίου όμως, όταν έφτασε στον Πειραιά πλοίο από τον Παναμά, έσφιξε ο κλοιός, αλλά το φορτίο αφέθηκε να περάσει και η κοκαΐνη παρελήφθη από τον Ρικάρντο και αποθηκεύτηκε σε βίλα της Βούλα.

Σε καφετέρια της Βούλας, συμφωνείται η αγορά των ναρκωτικών, όμως ο insider ήδη παρακολουθεί στενά τον Ρικάρντο και μεταφέρει ότι ο Μεξικανός έχει αποκτήσει εμμονή με την καταμέτρηση του εμπορεύματος.

Ποιος ήταν ο insider

Ο άνθρωπος που έγινε η... σκιά του Ρικάρντο κατάφερε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα να παρεισφρήσει στο δίκτυο των βαρόνων και για τουλάχιστον έναν μήνα αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του καρτέλ και των διωκτικών Αρχών.

Είναι αστυνομικός και υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Κωνσταντίνος Παππάς", η κατάθεση του οποίου βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές των υπολοίπων αστυνομικών της δικογραφίας.

Για λόγους ασφαλείας, η πραγματική ταυτότητά του κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, προφυλαγμένο από όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

"Εμφανίστηκα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ως φύλακας του χώρου απόκρυψης των ναρκωτικών, αλλά και διαθέσιμος στην υποβοήθηση της μεταφοράς της κοκαΐνης -του συνόλου ή μερικής ποσότητας αυτής- προς τους υποψήφιους τελικούς παραλήπτες-αγοραστές", έγραφε ο insider στο ημερολόγιό του και πρόσθετε ότι του ζητούσε να μεταφέρει τον Ρικάρντο σε ραντεβού στη Βούλα, αφού πρώτα τον πήγαινε για να δει το παράνομο εμπόρευμα.

Κατόπιν, αναφέρει ότι, σε συνεργασία με άλλους δύο συναδέλφους του, παγίδεψαν τον Μεξικανό σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας, την ημέρα που αποφασίστηκε η σύλληψη από την ομάδα παρακολούθησης του κυκλώματος, στο οποίο ο Ρικάρντο αποκαλούνταν ως "ο υπαρχηγός".