Αμφίπολη: “Εμφύλιος” πόλεμος αρχαιολόγων σε τρία μέτωπα

Σε τρία μέτωπα μαίνεται ο “πόλεμος” που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό στις τάξεις των Ελλήνων αρχαιολόγων, αναφορικά με τα ευρήματα στο λόφο Καστά.

Τα τρία μέτωπα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, είναι το αν ο τάφος είναι ελληνιστικός ή ρωμαϊκός, αν έχει συληθεί ή όχι, και το κατά πόσον η επικοινωνιακή τακτική για την πορεία της ανασκαφής είναι η ενδεδειγμένη.

Σε ό,τι αφορά τη χρονολόγηση του τάφου, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, ήταν κάτι παραπάνω από αιχμηρή όταν αναφέρθηκε στην καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, η οποία έχει εκφράσει την άποψη ότι το μνημείο ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή.

“Έχουμε περιπτώσεις όπως της κυρίας Όλγας Παλαγγιά, η οποία μιλά για ρωμαϊκά χρόνια χωρίς ποτέ να έχει δει ούτε την ανασκαφή, ούτε την Αμφίπολη και χωρίς να έχω εγώ κάποια επαφή μαζί της ή χωρίς να με έχει ρωτήσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Περιστέρη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία που τοποθετούν τον τύμβο της Αμφίπολης στην χρονική περίοδο 325-300 προ Χριστού.

Η κ. Περιστέρη έστρεψε εξάλλου τα πυρά της και κατά του αρχαιολόγου Μιχάλη Τιβέριου, σχολιάζοντας: “Πάντα έλεγα ότι ο περίβολος στον λόφο Καστά είναι ταφικός, ενώ κάποιοι συνάδελφοι με κοιτούσαν με μισό μάτι και έλεγαν ότι είναι αναλημματικός (σ.σ. για να συγκρατεί κατολισθήσεις) τοίχος. Συγκεκριμένα, αυτά τα έλεγε ο Μιχάλης Τιβέριος, που βγαίνει και μιλάει στις τηλεοράσεις”.

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της ανασκαφής είναι το αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι. Η Κατερίνα Περιστέρη διεμήνυσε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο τάφος δεν μπορεί να είναι συλημένος, σχολιάζοντας ότι αν υπήρξαν τυμβωρύχοι θα βρεθούν τα κόκκαλά τους στις ανασκαφές. Ωστόσο, ένα ανώνυμο κείμενο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο (με την υπογραφή “Μία Αρχαιολόγος”) με τον μάλλον δυσοίωνο τίτλο “Το Χώμα Εκδικείται” εκφράζει την αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας πως “αν μας έλεγαν ότι βρίσκουν ταφικούς θαλάμους γεμάτους χώμα, θα λέγαμε ότι είναι συλημένοι, είτε τώρα, είτε στην αρχαιότητα – πόσο μάλλον αν βρίσκουμε τρύπες από τις οποίες χωράει ένας άνθρωπος σε κάθε διαφραγματικό τοίχο”.

Στο ίδιο ανώνυμο κείμενο γίνεται αναφορά στην επικοινωνιακή διαχείριση των ευρημάτων, με μία άποψη που αντανακλά την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ερχόμενος σε σύγκρουση με την Κατερίνα Περιστέρη.

Η “Μία Αρχαιολόγος” σχολιάζει ότι οι υποθέσεις που βγαίνουν ως επίσημα δελτία Τύπου αναπαράγονται ως απόλυτες αλήθειες με έναν απόλυτα αντιεπιστημονικό τρόπο, και όλες οι αντίθετες απόψεις θεωρούνται αυτόματα ότι αμφισβητούν τη σπουδαιότητα του μνημείου, κάνοντας λόγο για “αντιστροφή της πραγματικότητας”.

Η απάντηση της Κατερίνας Περιστέρη στις επικρίσεις; “Όλα τα σχόλια για την ανασκαφή μας είναι θετικά, μας λένε “μπράβο σας”. Οι συνάδελφοι που βγαίνουν και λένε τις βλακείες τους, έτσι θα τις χαρακτηρίσω, πράγματα που δε στέκουν, μετρώνται σε μερικά δάχτυλα. Μιλούν στην τηλεόραση, στις εφημερίδες κλπ. Καλό είναι αυτούς να μην τους λαμβάνουμε υπόψη μας”.