Αμφίπολη: Εν αναμονή νέων αποκαλύψεων και ανακοινώσεων

Νέες φωτογραφίες και αποκαλύψεις για την Αμφίπολη αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός της ημέρας, με τα φώτα να είναι στραμμένα στην επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

Το ανασκαφικό έργο έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω του μεγάλου όγκου χώματος και του προβλήματος στατικότητας που ανέκυψε, όμως τα ευρήματα συνεχίζουν να έρχονται στο φως, και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στις μεγάλες ποσότητες χώματος που απομακρύνονται καθημερινά από το μνημείο έχουν εντοπιστεί μικρά μαρμάρινα κομμάτια, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μέρος της χαίτης του Λέοντα της Αμφίπολης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τα σενάρια που έχουν έρθει στην επιφάνεια για την ύπαρξη και τέταρτου θαλάμου, ενώ στις νέες φωτογραφίες που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα θα κάνουν πιθανότατα την εμφάνισή τους ολόκληρες οι Καρυάτιδες, που αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Οι Καρυάτιδες, σύμφωνα με την “Ημερησία”, έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών...

Διαβάστε: Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και φορούν σκουλαρίκια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τάφος στο λόφο Καστά βρίσκεται πλέον σε συνθήκες σπηλαίου, όπως ανέφερε η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, και για το λόγο αυτό στην ομάδα εργασιών έχει προστεθεί και ειδικός σπηλαιολόγος, ώστε να προσφέρει την τεχνογνωσία του.

Διαβάστε: Αμφίπολη: Σε συνθήκες σπηλαίου συνεχίζονται οι ανασκαφές

Εξάλλου, το θαυμασμό του για την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη εξέφρασε, σε αποστροφή της ομιλίας του, στην Ορεστιάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής και της χώρας. “Η γη της Θράκης και της ευρυτέρας Ελλάδος συντηρεί και κρύπτει την κληρονομιά μας, την οποία σταδιακώς μας αποδίδει, ως μετά θαυμασμού και εγκαυχήσεως παρακολουθούμεν τας ημέρας ταύτας στην ιστορική Αμφίπολη της πλησιοχώρου της Ανατολικής Μακεδονίας”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Διαβάστε: Αμφίπολη: Ο θαυμασμός του Πατριάρχη Βαρθολομαίου