Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το πλαφόν συνταγογράφησης

Μπλόκο στο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ανά γιατρό επιχειρεί να βάλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.
 
Σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να καθορίζει το ανώτατο πλαφόν των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.
 
Για παράδειγμα, ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον ερχόμενο Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ.
 
Στη Θεσσαλονίκη, το όριο δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ (Αύγουστο) και 34,23 ευρώ (Σεπτέμβριο) και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα.
 
Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις, με τον τρόπο αυτό, "απειλείται η βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους".

Στην προσφυγή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων υπογραμμίζει πως στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι η βελτίωση των οικονομικών του κράτους χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν τα επιστημονικά – κριτήρια που να καθορίζουν τα όρια συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την προσφυγή, ο καθορισμός του πλαφόν να είναι αυθαίρετος και αντίθετός στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η επίμαχη απόφαση θέτει σε κίνδυνο την δημόσια Υγεία, την στιγμή μάλιστα που η μείωση της φαρμακευτικής  δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους.