Τι γάλα θα κυκλοφορεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο εκτιμάται ότι θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλα όσα πέρασαν από τη Βουλή και αφορούν στο γάλα. Ερωτηματικό εξακολουθεί να είναι αν τελικά θα υπάρξει αξιοσημείωτη μείωση στην τιμή, από την μερική απελευθέρωση.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία νέα προϊόντα γάλακτος.

Αναλυτικότερα:

1)Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα εξακολουθεί να πωλείται το σημερινό παστεριωμένο γάλα. Σήμερα το γάλα αυτό έχει διάρκεια ζωής πέντε ημερών, ενώ με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν το γάλα αυτό θα μπορεί να έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες.

Η αλλαγή αυτή δίνει εν μέρη τη δυνατότητα σε γαλακτοβιομηχανίες να κάνουν εισαγωγές γάλακτος από ξένες χώρες και στη συνέχεια προλαβαίνουν να διαθέσουν το γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ για ένα τετραήμερο.

2)Το λεγόμενο 'γάλα ημέρας' θα κάνει την εμφάνιση του στην αγορά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για το προϊόν το οποίο μέχρι να φτάσει στο ράφι μεσολαβούν 24 ώρες από τη συλλογή του κι έχει διάρκεια συντήρησης το πολύ δύο ημέρες.

3)Σε ότι αφορά τα γάλατα μακράς διάρκειας αυτό που αλλάζει είναι η ονομασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Στα νέα προϊόντα θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η διάρκεια ζωής σε ημέρες (π.χ. 7 ημερών, 5 ημερών ή 2 ημερών), η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας αλλά και η θερμοκρασία συντήρησής του. Δηλαδή σε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ακόμα και το ψυγείο του σπιτιού για να συντηρηθεί το γάλα για παράδειγμα έως 7 ημέρες.

Με το νέο πλαίσιο καταργείται επίσης και ο όρος «φρέσκο». Δηλαδή κανένα μπουκάλι δεν θα γράφει φρέσκο.