Όποιος κομποστοποιεί θα έχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη

Έκπτωση στα δημοτικά τέλη της τάξεως του 20%, θα έχουν όσοι πολίτες της Καλαμάτες κάνουν κομποστοποίηση των οικιακών απορριμάτων.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να δώσει το κίνητρο αυτό, σε μια προσπάθεια να συμμετάσχουν περισσότεροι στο σχετικό πρόγραμμα. Μια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων.

Βαριά πρόστιμα θα είναι τα πρόστιμα, ύψους από 100 έως 350 ευρώ, για όποιον δημότη αφήνει σε πεζοδρόμια ή δρόμους τα κλαριά και ό,τι άλλο περισσεύει μετά τη φροντίδα του κήπου ή του οικοπέδου του, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Καθαριότητας που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Σημειώνεται πως ο δημότης μπορεί να μεταφέρει τα κλαδέματα στο Βιολογικό Καθαρισμό, όπου θα κομματιάζονται και θα μετατρέπονται σε λίπασμα.

Έχει όμως τη δυνατότητα να κάνει κομποστοποίηση και στο σπίτι ή στη γειτονιά του, καθώς είναι μια απλή, φυσική διαδικασία.

Στην Καλαμάτα προωθείται επίσης η συνοικιακή κομποστοποίηση.Το πρόγραμμα αυτό συνίσταται στην εγκατάσταση ενός δικτύου κομποστοποιητών στους χώρους πρασίνου της Καλαμάτας (πάρκα, πλατείες, μικροί χώροι πρασίνου, ακάλυπτοι πολυκατοικιών), την επιμέλεια των οποίων έχει ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ την κατασκευή των κομποστοποιητών και την εκπαίδευση των πολιτών αναλαμβάνει η ομάδα του Re:Think Project σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.