Mια παραλία…γυάλινη!

Η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, τις περισσότερες φορές δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Πολλοί από εμάς έχουμε σίγουρα βρεθεί μπροστά στο δυσάρεστο θέαμα ενός φυσικού τοπίου που έχει καταστραφεί από τα σκουπίδια του ανθρώπου ή από άλλες ανθρώπινες εμπνεύσεις.

Κανείς όμως δε μπορεί να πάει κόντρα στη φύση, όταν εκείνη αποφασίσει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της.

Κάτι ανάλογο στυμβαίνει και στην περίπτωση της Glass Beach (Παραλία των Γυαλιών), μια άλλοτε ξεχασμένη παραλία στην τοποθεσία Φορτ Μπραγκς στην Καλιφόρνια, που εξελίσσεται σ’ έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό για το απαράμιλλο θέαμα που προσφέρει.

Η μεταμόρφωση του φυσικού τοπίου έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρισκόταν μία χωματερή στην οποία οι κάτοικοι πετούσαν τα σκουπίδια τους.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, μάλιστα, εξελίχθηκε σε… παιχνίδι για τα μικρά παιδιά, που συναγωνίζονταν για το ποιο θα εκσφενδονίσει πιο μακριά τις σακούλες με τα απορρίμματα. Με τον καιρό συγκεντρώθηκαν εκεί και μπάζα, και παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και παλιά… αυτοκίνητα που έπεφταν στο γκρεμό! Η περιοχή απέκτησε ένα νέο όνομα, The Dumps (Οι Χωματερές).

Η κατάσταση άλλαξε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Οι αρχές της πόλης και το τοπικό συμβούλιο δημιούργησαν ένα νέο χώρο ρίψης απορριμμάτων και χαρακτήρισαν παράνομη τη ρίψη σκουπιδιών στην παραλία. Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού της παραλίας από τα τοξικά σκουπίδια. Οι καθαριστές, όμως, δεν απομάκρυναν τα εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια γυαλιού από τα σπασμένα μπουκάλια.

Η Φύση είχε κάνει το θαύμα της: Τα κύματα είχαν σπάσει τα γυαλιά, μετατρέποντάς τα σε εκατομμύρια μικρά στρογγυλεμένα βότσαλα, σβήνοντας μια για πάντα τα ίχνη της περιβαλλοντικής καταστροφής που είχε προηγηθεί.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους άλλωστε...