Μια μέδουσα που γίνεται όσο χρονών θέλει!

Αυτή η μέδουσα έχει ανατρέψει κάθε βεβαιότητα για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί η μέδουσα Turritopsis nutricula είναι η αθάνατη μέδουσα ή μέδουσα Benjamin Button όπως την αποκαλούν.

Δεν έχει εγκέφαλο, δεν έχει στομάχι, δεν έχει νευρικό, κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα, όπως όλες οι μέδουσες εξάλλου.

Όμως η Turritopsis nutricula έχει και άλλη μια ιδιότητα: μπορεί ουσιαστικά να επιστρέφει σε όποια ηλικία της θέλει...

Δηλαδή μπορεί να επιστρέψει από την ενήλικη ηλικία της στο αρχικό στάδιο της ζωής της. Η μετατροπή της μέδουσας σε αποικία πολύποδα (το αρχικό στάδιο της ζωής της) γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “μεταδιαφοροποίηση”.

Οσάκις η μέδουσα αυτή νιώθει να απειλείται, έχει τραυματιστεί σοβαρά ή δεν μπορεί να βρει τροφή προσκολλάται σε μια επιφάνεια σε θερμά νερά στον ωκεανό και μετατρέπεται άμορφη μάζα. Σε αυτό το στάδιο ξεκινά η διαδικασία της μεταδιαφοροποίησης, κατά την οποία τα κύτταρα μεταμορφώνονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Παραδείγματος χάριν, τα μυϊκά κύτταρα μπορούν να γίνουν αυγά ή τα νευρικά κύτταρα να γίνουν μυϊκά. Έτσι η μέδουσα επιστρέφει στο στάδιο του πολύποδα και ουσιαστικά αναγεννάται.

Έτσι, η Turritopsis nutricula μπορεί αέναα να επιστρέφει στο πρωταρχικό στάδιο της ύπαρξής της και ουσιαστικά να μην πεθαίνει ποτέ!