Ο μητρικός θηλασμός, σωτήριος για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά

Η ζωή περίπου 800.000 παιδιών κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο θα σωζόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, αν το καθένα από αυτά είχε θηλάσει από την πρώτη ώρα της γέννησης του μέχρι τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του ή ακόμη και μέχρι την ηλικία των 2 ετών.  

Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια, μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί αγάπη, υπομονή και επιμονή, καθώς και την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων. Το μητρικό γάλα είναι η φυσική πρώτη τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του και επιπλέον προάγει την αισθητηριακή και γνωστική του ανάπτυξη, προστατεύοντάς το από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα μέλη του, έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη, ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή, το οποίο προβλέπει ότι μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκοσμίως θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά. Αυτή τη στιγμή, μόνο στο 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που αρχίζει αύριο στην Ελλάδα. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι: "Μητρικός Θηλασμός: Νίκη για την Ζωή".

Στόχος είναι να προστατευτεί και να προωθηθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους και να συνεχιστεί για δύο και πλέον χρόνια, παράλληλα με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα για το παιδί, ο μητρικός θηλασμός: βοηθά στην υγεία των μητέρων -προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών- είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διατροφής των βρεφών, συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό με την εξοικονόμηση χρημάτων, συμβάλλει στην αύξηση των εθνικών πόρων, μειώνει τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα, ενισχύει τον δεσμό μητέρας - παιδιού και είναι οικολογικός.

Παραδοσιακά, η υποστήριξη του θηλασμού παρέχεται από την οικογένεια. Ωστόσο, λόγω της αστικοποίησης των σύγχρονων κοινωνιών, είναι απαραίτητη η συνδρομή των εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας στην προώθησή του και την εκπαίδευση των μητέρων. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι η συμβολή των φιλικών προς το βρέφος νοσοκομείων.

Διεθνώς, οι κύκλοι υποστήριξης του θηλασμού είναι πέντε: α) η οικογένεια και τα κοινωνικά δίκτυα, β) ο χώρος εργασίας και η απασχόληση, γ) νομοθεσία και αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, δ) κυβέρνηση, νομολογία και ε) συστήματα υγείας.

Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του θηλασμού είναι το 10525 και λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και το Σάββατο από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (παιδιάτρους και μαίες) και παρέχει στις ενδιαφερόμενες ενημέρωση και συμβουλευτική σε θέματα θηλασμού.