Ασημένια διάκριση, σε διεθνή διαγωνισμό, για ελληνικό μέλι

Μία διάκριση που τιμάει με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας ήρθε για τον Λάκωνα μελισσοπαραγωγό, Πέτρο Κατσή, ο οποίος απέσπασε ασημένια διάκριση για το βιολογικό μέλι, παραγωγής του, στο διαγωνισμό BIOLMIEL, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2011 στην Ιταλία.

Στο διαγωνισμό έλαβε μέρος σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από διάφορες χώρες, ενώ ειδικά για την Ελλάδα το πλήθος των συμμετοχών και των διακρίσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων της χώρας και ειδικά του βιολογικού μελιού, αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε περισσότερα από 200 προϊόντα στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές, με συνολικό μέσο όρο που ξεπέρασε στη βαθμολόγηση τα 80/100.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η CRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Μελισσοκομίας), σε συνεργασία με την ICEA (Φορέας Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων της Ιταλίας) και το CIBi/Premiobiol (ιταλική κοινοπραξία για τα βιολογικά προϊόντα).

Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος έντεκα Έλληνες μελισσοκόμοι με συνολικά εικοσιπέντε διαφορετικές ετικέτες. 

O βραβευμένος, Πέτρος Κατσής, ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται στον Καραβά Σπάρτης Λακωνίας, από τον οποίο και κατάγεται έχοντας όμως ρίζες από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας Αρκαδίας. Είναι λάτρης της φύσης και του βουνού καθώς ασχολείται με το κυνήγι και επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Το μελισσοκομικό του εργαστήριο βρίσκεται στον Καραβά.