Έλληνας ιερέας για Νόμπελ Ειρήνης

Ένας ιερέας και μάλιστα Έλληνας, υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2012; Κι όμως είναι αλήθεια. Ο πατέρας Γερβάσιος Ραπτόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, προσφέρει τα τελευταία 35 χρόνια προστασία σε άπορους φυλακισμένους. Έχει συμβάλει ώστε να αποφυλακιστούν πάνω από 15.200 άτομα, που προέρχονται 90 και πλέον χώρες απ' όλο τον κόσμο και έχοντας καταβάλει ποσό από προσφορές των πιστών που ξεπερνάει τις 4.100.000 ευρώ.

Επιστήμονες και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων πρότειναν τον Έλληνα αρχιμανδρίτη ως υποψήφιο για το βραβείο της Νορβηγικής Ακαδημίας. Η ανακοίνωση του φετινού νομπελίστα θα γίνει στην ειδική τελετή που θα διεξαχθεί στις 12 Οκτωβρίου στις 11.00 ενώ οι υποψήφιοι ξεπερνούν τους διακόσιους.

Ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκονται τα ονόματα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η Αιγύπτια χριστιανή, Μάγκι Κόμπραν, η οποία ηγείται της οργάνωσης βοήθειας Stephen's Children και η ιδρύτρια της ρωσικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Memorial, Σβιετλάνα Γκανούσκινα.