Η Σύρος συναντά τον Κιπενμπέργκερ στο δρόμο της πολιτιστικής πρωτεύουσας

To 2021 μια πόλη της Ελλάδας θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε η Σύρος αποφάσισε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης.

Όλα ξεκίνησαν όταν μία κίνηση κατοίκων με επικεφαλής το Χάρη Βεκρή, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα οφέλη της πολιτιστικής κληρονομιάς της, θέτοντας γερά θεμέλια για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση της σχετικής υποψηφιότητας. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών ξεκίνησε παράλληλα με τη δημιουργία ομάδας στο facebook με το όνομα "Θέλω η Σύρος να είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021", που σήμερα έχει περισσότερα από 2.500 μέλη.
 
Στη Σύρο, άλλωστε έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος Γερμανός καλλιτέχνης και ελληνιστής, Μάρτιν Κίπενμπεργερ. Το νησί της Σύρου, έγινε το δεύτερο σπίτι του. Εκεί ίδρυσε και ένα αντισυμβατικό μουσείο σύγχρονης τέχνης το ΜOMAS (Museum of Modern Art Syros). 
 
Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του πολιτιστικού χαρακτήρα του νησιού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου, ενέκρινε την υλοποίηση πρότασης του FORUM20.21 αποφάσισε τα εξής:

Σήμανση του κτιρίου του βιολογικού καθαρισμού με ειδική πινακίδα στην οποία θα αναφέρεται το όνομα του συμβολικού μουσείου «MOMAS» του MartinKippenberger, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εντοπισμού του από όσους επισκέπτες του νησιού το αναζητούν και οι οποίοι αναμένεται να πληθαίνουν κατά την περίοδο διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Προβολή ταινίας - ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του γερμανού καλλιτέχνη στον εξωτερικό χώρο του βιολογικού καθαρισμού, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Syros International Film Festival) που φέτος θα διεξαχθεί τέλη Ιουλίου.

Δενδροφύτευση του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου - μετά από εκπόνηση σχετικής μελέτης - προκειμένου αφ' ενός να δημιουργηθεί η αίσθηση της «συνέχειας» της ιδέας του Κιπενμπέργκερ και αφ' ετέρου να θεωρηθεί ως μια συμβολική κίνηση συνεργασίας όλων μας (πολιτών, φορέων και Δήμου) σε μια κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον.

Το FORUM20.21 αναλαμβάνει τον συντονισμό εθελοντών και φορέων για τη δενδροφύτευση, ενώ η Δ.Ε.Υ.Α.Σ επωμίζεται το κόστος της εγκατάστασης και συντήρησης του απαιτούμενου συστήματος αυτόματου ποτίσματος. Ο χώρος, μετά την δενδροφύτευση του, θα ονομαστεί - προς τιμή του καλλιτέχνη που τόσο πολύ τον αγάπησε - «Οι κήποι του Κίππυ» («Κίππυ» ήταν το χαϊδευτικό του Μάρτιν Κιπενμπέργκερ)και θα επισημανθεί με πινακίδα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.