Αγιασμός στα σχολεία, αλλά η σχολική χρονιά στον αέρα!

Οι καθηγητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για διαδηλώσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις για την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, με το θερμόμετρο στην Παιδεία να χτυπάει κόκκινο.

Εκτός από την πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δύο συλλαλητήρια εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο στη Βουλή.

Σε νέα συγκέντρωση, στα Προπύλαια, στις 12:00 της προσεχούς Δευτέρας καλεί η ΟΛΜΕ

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος ανέφερε: "Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο".

"Στις 16 του μηνός ξεκινάμε δυναμικά. Θα είναι Μεγάλη Δευτέρα για την εκπαίδευση, είμαστε αποφασισμένοι", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε ακόμη ότι: "Θα κάνουμε παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις συλλαλητήρια και εκδηλώσεις στα σχολεία. Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός στον χώρο της εκπαίδευσης. Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός των Ομοσπονδιών γενικότερα. Μεγάλοι αγώνες έρχονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής", κατέληξε.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ξανακλείσουν από Δευτέρα, μετά τον αγιασμό της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου και τις διαδικαστικές λειτουργίες, όπως το μοίρασμα βιβλίων και το χωρισμό τμημάτων.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, οι καθηγητές ξεκινούν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα, ενώ οι δάσκαλοι εμφανίζονται έτοιμοι να συμπορευτούν με τους συναδέλφους τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις την Πέμπτη, ενώ στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα απεργήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Την Τετάρτη, οι δάσκαλοι θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ΟΛΜΕ, στο μεταξύ, έχει απευθύνει ανοικτές επιστολές προς γονείς και μαθητές εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, καλώντας σε συστράτευση τους γονείς "στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς".

Επίσης, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώνει τους μαθητές ότι θα"«ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικής μας και της δικής σου".

Πάντως, εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι "τα σχολεία είναι έτοιμα να ανοίξουν".

"Τα βιβλία έχουν ήδη πάει εδώ και αρκετούς μήνες σε όλα τα σχολεία προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό είναι προς όφελος των μαθητών", δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διέψευσε ότι θα υπάρξουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και κατηγόρησε την ΟΛΜΕ για αναξιοπιστία.

"Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ακούω τους συνδικαλιστές, οι οποίοι σπεύδουν, πριν ανοίξουν τα σχολεία, να ανακαλύψουν χιλιάδες κενών. Πώς τα ανακάλυψαν; ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία; Τι αξιοπιστία έχει αυτή η καταγγελία;", είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου.