Λουκέτο διαρκείας στα σχολεία

Με κινητοποιήσεις των καθηγητών ξεκινά το νέο σχολικό έτος. Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία να αρχίσουν οι καθηγητές από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τους δασκάλους. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΟΕ με ανακοινώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Το απόγευμα της Τρίτης, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για το νέο λύκειο, η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Υπέρ των κινητοποιήσεων τάχθηκαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 συνολικά.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στην παιδεία, καθώς - λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς - οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες - αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι - αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να μη μετατεθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας και να μην τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Κοινή γραμμή με τους καθηγητές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κρατήσουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), ενώ απεργίες έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ).

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή της στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 του μηνα.

Κλειστά Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο

Λουκέτο βάζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να είναι στο αέρα και οι εγγραφές.

Ήδη, την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια εβδομάδα, αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Κυβέρνηση: Δεν θα υπάρξει επιστράτευση

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά με τους καθηγητές και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.