Καινοτόμα Μεταπτυχιακά συνδυάζουν πληροφορική με επιστήμες Υγείας

Βιοπληροφορική, Πληροφορική στην Ιατρική, Βιοϊατρική

Η επιστήμης της πληροφορικής είναι πλέον αναγκαία και για πολλούς άλλους τομείς εκτός από αυτόν των επιχειρήσεων. Πλέον η πληροφορική βρίσκει εφαρμογή σε επιστήμες όπως η Ιατρική και η Βιολογία. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα αρκετά διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα με αντικείμενο τις επιστήμες της υγείας και την πληροφορική. Πρόκειται για πρωτοποριακά προγράμματα που πραγματοποιούνται από τμήματα πληροφορικής και πολυτεχνικών σχολών σε συνεργασία με τμήματα σχολών όπως η Ιατρική. Ακολούθως παρουσιάζονται μερικά μεταπτυχιακά που δημιουργούν νέες προκλήσεις, αλλά και επαγγελματικές ευκαιρίες για δυναμικούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (πληροφορικοί, μηχανικοί, τεχνολόγοι, βιολόγοι, γιατροί), που θα θελήσουν να εξειδικευτούν στους διεπιστημονικούς και διεθνώς ανερχόμενους αυτούς κλάδους, με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε γνώσεις και εξοικείωση με τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής.

Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία ΕΚΠΑ

Το εν λόγω μεταπτυχιακό πραγματοποιείται από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύμπραξη με το ΤΕΙ Αθήνας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Απονέμει δύο τίτλους σπουδών:

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στις κατευθύνσεις:

  • Πληροφορική στην Ιατρική

  • Βιοπληροφορική

Όσοι επιθυμούν μπορούν να εκπονήσουν και διδακτορικό.

Δικαίωμα Υποβολής Αίτησης έχουν πτυχιούχοι των ακόλουθων τμημάτων :

α) Πληροφορικής, Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Τμημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τμημάτων ΑΕΙ Ιατρικής, Φυσικής, Βιολογίας καθώς και απόφοιτοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου, σύμφωνα με το άρθρο 5 παραγράφου 5 του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ114Α').

β) Για το Διδακτορικό Δίπλωμα γίνονται δεκτοί κάτοχοι του ανωτέρω Μ.Δ.Ε. ή άλλου συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

To Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία» έχει σαν αντικείμενο και σκοπό:

  • Την εξειδίκευση νέων απόφοιτων ανωτάτης εκπαίδευσης στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής στο χώρο της Ιατρικής και της Βιολογίας. 
    Το ΠΜΣ θα ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής στο χώρο της Υγείας (τεχνολογίες ιατρικής απεικόνισης νέας γενιάς, τηλεϊατρική, διαχείριση ιατρικών φακέλων κτλ), στη οργάνωση, ανάλυση και διαχείριση της βιοϊατρικής πληροφορίας (ανάλυση βιοϊατρικών σημάτων και εικόνων, επεξεργασία βιοϊατρικών δεδομένων, εξόρυξη γνώσης), καθώς και σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ανάπτυξης αλγορίθμων, μοντέλων και λογισμικού στον ραγδαία εξελισσόμενο κλάδο της βιοπληροφορικής (γονιδιωματική, πρωτεομική, ανακάλυψη βιοδεικτών, σχεδιασμός φαρμάκων, βιολογία συστημάτων κτλ).

  • Την ενίσχυση των ικανοτήτων των αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, που ήδη απασχολούνται σε κλάδους συναφείς με την ιατρική Τεχνολογία και την Βιοπληροφορική, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της εισαγωγής και εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στο χώρο της Υγείας και της Βιοτεχνολογίας.

  • Την ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, μέσα από το προτεινόμενο πρόγραμμα μαθημάτων αλλά και μέσα από την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης και εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (Νοσοκομεία - Κλινικές) και σε Ερευνητικά Κέντρα.

  • Τη δυνατότητα να παραμένουν συνεχώς στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας με συνεχή αυτομόρφωση ή επιμόρφωσή τους, συμμετέχοντας σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Βιοπληροφορική. Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ

Μεταπτυχιακό τίτλο στη «βιοπληροφορική» μπορούν να αποκτήσουν και όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το αντίστοιχο πρόγραμμα του τμήματος Βιολογίας. Ο κλάδος της Βιοπληροφορικής όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού  θεωρείται παγκόσμια  ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους, ενώ ήδη έχει επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις.  Επομένως, ένας βιοπληροφορικός έχει πολλές δυνατότητες απασχόλησης είτε στον ακαδημαϊκό τομέα είτε στον τομέα της βιομηχανίας φαρμάκων, χημικών, της ιατρικής, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και στον τομέα της πληροφορικής.

Για την απόκτηση του ΜΔΕ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι:

α) Βιολογίας, Πληροφορικής, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, και λοιπών Σχολών Θετικών Επιστημών ,

β) Τμημάτων Ιατρικής, Φαρμακευτικής και των υπολοίπων επιστημών Υγείας,

γ) απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και,

δ) Αντιστοίχων Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 16 του Ν. 2327/95. εφόσον κριθούν ότι μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με επιτυχία.

Τα επιπλέον κριτήρια επιλογής των υποψηφίων θα καθορίζονται ανά περίπτωση από την Συντονιστική Επιτροπή του Μ.Δ.Ε. Η επιλογή φοιτητών για το Μ.Δ.Ε. περιλαμβάνει οπωσδήποτε προφορική συνέντευξη.

Η προκήρυξη επιλογής φοιτητών για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. γίνεται εκτός των άλλων, με ανακοίνωση στον Ημερήσιο Τύπο. Η αξιολόγηση και η τελική επιλογή των φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των κριτηρίων:

I. στοιχεία σχετικά με την προσωπικότητα του υποψηφίου που θα προκύψουν από προφορική συνέντευξη ενώπιον της «Επιτροπής Επιλογής Εισακτέων».

II. συστατικές επιστολές

III. βαθμό πτυχίου ή και αντίστοιχου Μεταπτυχιακού Διπλώματος

IV. βαθμό σε προπτυχιακά η μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο του Μ.Δ.Ε.

V. διπλωματική εργασία (όπου προβλέπεται σε προπτυχιακό η μεταπτυχιακό επίπεδο)

VI. δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις

VII. πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (τίτλοι σπουδών First Certificate, Proficiency)

Βιοϊατρική Τεχνολογία Πανεπιστήμιο Πάτρας

Μεταπτυχιακό στη Βιοϊατρική προσφέρει και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Μάλιστα οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα δεν έχουν λήξει και γίνονται δεκτές μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Το μεταπτυχιακό έχει δύο κατευθύνσεις:

  • Βιοϊατρική Ηλεκτρονική και Πληροφορική – ΕΜΠ (10 θέσεις)

  • Εμβιομηχανική – ΕΜΠ (10 θέσεις)

Στο πρώτο εξάμηνο τα μαθήματα γίνονται στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας και στο δεύτερο εξάμηνο στις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από εδώ.

 

Διαβάστε τον οδηγό του news.gr για :

Tα μεταπτυχιακά

 

 

Επιμέλεια-Επεξεργασία:

Καλόγηρος Βασίλειος, Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ