Πώς θα γίνουν οι υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Από τον Έβρο έως τη Γαύδο απλώνεται η ακτίνα των υποχρεωτικών μεταθέσεων για το σύνολο του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πληροί τα κριτήρια του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ο εκπαιδευτικός που θα βρεθεί στη Γαύδο δε θα μπορεί να φύγει για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει πάντως ότι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις την επόμενη χρονιά.

Στις νέες ρυθμίσεις υπάγονται οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή τους. Χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι και κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων εφόσον:

- Δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα έτη προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης όπου υπηρετούν.

- Δε συμπληρώνουν το 60%, τουλάχιστον, του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας.

Τους πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης συντάσσουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ανά ειδικότητα.

Για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε κλάδους ή ειδικότητες που τους επιτρέπουν να διδάσκουν και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης (γυμναστές, ξενόγλωσσοι, Πληροφορικής) προβλέπεται ότι χαρακτηρίζονται ολικά υπεράριθμοι και κατατάσσονται στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων ύστερα από κοινή εισήγηση των οικείων Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των δύο βαθμίδων, αν και η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται προβληματική.

Μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων, πάντως, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλουν δήλωση προτίμησης σχολείων ή ομάδων σχολείων στις περιοχές μετάθεσης, στις οποίες υπάρχουν σχολικά κενά.

Οι προτιμήσεις τους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα τρία σχολεία και τις δύο ομάδες σχολείων. Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που την επιθυμεί για λόγους προτεραιότητας (εντοπιότητα, συνυπηρέτηση συζύγου).