Αγωνία για τις πανελλαδικές μετά το ναυάγιο

Μπροστά το ενδεχόμενο να τιναχθούν στον αέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις βρίσκονται χιλιάδες μαθητές μετά το ναυάγιο στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος τόνισε ότι σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. "Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην αρχική τοποθέτησή της. Υπ' αυτή την έννοια, δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη", ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να γίνει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, απάντησε πως είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά, ενώ ερωτηθείς για το τι θα πράξουν οι καθηγητές μπροστά σε μια ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση είπε: "Οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια".

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας προειδοποίησε πως "η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων παραμένει αδιαπραγμάτευτη" αφήνοντας έτσιανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επιστράτευσης, σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές προχωρήσουν σε απεργία.

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσουν σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησής με τον υπουργό Παιδείας και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ή όχι.

Η ομοσπονδία των καθηγητών έχει εδώ και αρκετές ημέρες προειδοποιήσει με απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην περίοδο των Πανελλαδικών, οι οποίες αρχίζουν στις 17 Μαΐου, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" το Δ.Σ. δεν ικανοποιήθηκε με τα "δώρα" του κ. Αρβανιτόπουλου (π.χ. αύξηση των προσλήψεων αναπληρωτών σε 8.500 αντί 2.500) και σήμερα θα συνεδριάσει για να καταθέσει απεργιακή πρόταση προς τον κλάδο. Ομως χθες, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (έστω με διαφορετικές αφετηρίες και επιχειρηματολογία) ετάχθησαν κατά των κινητοποιήσεων εν μέσω εξετάσεων, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σύρει το άρμα της απεργίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, η ΟΛΜΕ ζήτησε να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα από την επόμενη σχολική χρονιά. Ομως, καθώς κρίνεται (και από μερίδα της ΟΛΜΕ) ότι η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος είναι αδύνατη αφού αποφασίστηκε για την κάλυψη των μειωμένων προσλήψεων από το 2013-14, η ομοσπονδία ζήτησε τουλάχιστον να μην γίνουν υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών, που πλεονάζουν σε κάποιο νομό με βάση το νέο αυξημένο ωράριο. Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος:

• Απέρριψε το αίτημα περί αναστολής των υποχρεωτικών μεταθέσεων και αντέτεινε ότι με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία σήμερα έχουν οργανική θέση. Επίσης, οι μετακινήσεις θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια.

• Ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι την επόμενη σχολική χρονιά εκτός από τις 2.500 προσλήψεις αναπληρωτών με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, θα γίνουν επιπλέον 3.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και άλλες 3.000 προσλήψεις στο ολοήμερο γυμνάσιο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά. Συνολικά 8.500 και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.

- Ανακοίνωσε ότι με νόμο ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 28 (25+10%), διότι σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που συστήνουν τμήματα με 30 μαθητές.

• Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και από τον αρμόδιο υπουργό Αντ. Μανιτάκη να μην ισχύσει το νέο πειθαρχικό.

 

ΟΛΜΕ: Μόνη κόκκινη γραμμή οι υποχρεωτικές μεταθέσεις

 

Εν αναμονή της νέας συνεδρίασης του συνδικαλιστικού οργάνου, η οποία έχει οριστέι για την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μίλησε στην τηλεόραση της ΝΕΤ για την πρόταση τοθυ σωματείου προς τις τοπικές ΕΛΜΕ για απεργία, ακόμη και μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

"Το υπουργείο, κατ' ελάχιστον, θα έπρεπε να πάρει πίσω τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Το αυξημένο ωράριο έχει γίνει νόμος του κράτους. Οι μεταθέσεις θα κοστίσουν τις θέσεις χιλιάδων αναπληρωτών.

Το όλο μίγμα των μέτρων μας οδηγεί στα ακραία μέτρα απεργίας μέσω των πανελλαδικών. Οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν, με τις μεταθέσεις τους, περιπλανώμενοι φαντάροι", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος.

"Αν υπάρχει κάποια πλευρά που είναι ανήθικη, είναι η πλευρά της κυβέρνησης, που διάλεξε αυτή την περίοδο για να νομοθετήσει, ώστε να στρέψει την κοινωνία εις βάρος των εκπαιδευτικών για να μην αντιδράσουν οι τελευταίοι", πρόσθεσε.

"Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επιστράτευση, τότε θα μιλάμε για μέτρα δικτατορικού χαρακτήρα", συμπλήρωσε.