“Κόκκινος πυρετός” για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Άκαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις των εκπαιδευτικών με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μέσω της σύσκεψης του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, καθώς η τελευταία οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

ΟΛΜΕ: "Δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής"

"Σε όλα τα βασικά αιτήματα που παρουσιάσαμε δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής. Η ηγεσία του υπουργείου δεν τροποποίησε καθόλου την αρχική της τοποθέτηση. Η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει αύριο (σ.σ. Πέμπτη) για τις επόμενες αποφάσεις", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, κ. Νίκος Παπαχρήστος.

"Δε μας φοβίζει η επιστράτευση. Αν μας "ντύσουν στο χακί", θα γυρίσουμε στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάζουν τους καθηγητές μέσα στα μάτια", πρόσθεσε.

Αρβανιτόπουλος: "Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, το μόχθο τους και τα όνειρά τους"

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, από την πλευρά του, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι καθηγητές δε θα θέσουν σε κίνδυνο τις εξετάσεις των παιδιών.

"Την ώρα που Έλληνες και Ελληνίδες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές θυσίες, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη για να μην υπάρξουν κενά στα σχολεία. Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, πήραμε την απόφαση για αύξηση ωρών διδασκαλίας.

Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια.

Ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο. Η κανονική και ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, το μόχθο τους και τα όνειρά τους".

ΠΑΣΟΚ: "Η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων"

Αποστάσεις από τον υπουργό έλαβε το ΠΑΣΟΚ,μέσω ανακοίνωσης του Τομέα Παιδείας: "Η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. Όμως τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Υπουργείου στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον Υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα".

Τα οικονομικά δεδομένα

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, διαμηνύεται πάντως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερους αναπληρωτές για τη νέα χρονια και η κυβέρνηση τονίζει ότι "οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν ούτως ή άλλως, στο χρόνο που έχουν προγραμματιστεί".

Η διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκεται "στον αέρα", καθώς οι καθηγητές έχουν απειλήσει το υπουργείο με απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων εισαγωγής στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η υποχώρηση του υπουργείου για τις μεταθέσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υποχώρησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε σχέση με το θέμα των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών.

Οι μεταθέσεις είναι υποχρεωτικές, εντούτοις θα παραμείνουν εντός των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Οι καθηγητές, κατά συνέπεια, θα έχουν τη δυνατότητα, να απολαμβάνουν μεταθέσεις με σχετική εγγύτητα των εκπαιδευτικών συγκροτημάτων εργασίας μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, οι καθηγητές θα έχουν το προνόμιο να επιλέγουν τρία σχολεία εντός της Περιφέρειάς τους, όταν θα καταθέτουν τις δηλώσεις προτίμησης και εκτός Περιφέρειάς τους θα μετατίθενται, μόνο αν δεν υποβάλουν καθόλου δήλωση, ή υποβάλουν μερική/ελλειμματική δήλωση. Συνεπώς, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι το θέμα αυτό είναι λυμένο.

Σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες -βάσει νόμου- εβδομαδιαίας ώρες διδασκαλίας, από το υπουργείο δηλώνουν ότι "είμαστε -ως χώρα- πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Αντί να τον προσεγγίσουμε, προσθέτουμε μόλις δύο ώρες την εβδομάδα".