Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα κορυφαία τριτοβάθμια ιδρύματα του κόσμου

Μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων και ΤΕΙ παγκοσμίως, και συγκεκριμένα στο 7,5% της παγκόσμιας κατάταξης, βρίσκεται το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευση του Διαπανεπιστημιακού Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2013 σχετικά με την ταξινόμηση των ελληνικών ιδρυμάτων στις διεθνείς λίστες (ranking). Στην ίδια κατάταξη, το ΤΕΙΘ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ΤΕΙ της χώρας, και πάνω από πολλά πανεπιστήμια.

Η διοίκηση του ΤΕΙΘ παρουσίασε τα κριτήρια της κατάταξης, τις ερευνητικές δραστηριότητες και συνεργασίες με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, παρουσία θεσμικών παραγόντων της πόλης, και επεσήμανε ότι η χαρμόσυνη αυτή είδηση ήρθε σε μία στιγμή που υπονομεύεται το μέλλον του ιδρύματος και απειλείται με διάλυση, εξαιτίας της εφαρμογής του σχεδίου "Αθηνά". "Η μεταφορά και συνένωση τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με ιδρύματα όπως το ΤΕΙ Σερρών, το οποίο βρίσκεται 2.900 θέσεις πιο κάτω στη λίστα της παγκόσμιας κατάταξης, υποβαθμίζει την ακαδημαϊκή του καταξίωση, αλλά και τους ίδιους τους αποφοίτους που αρίστευσαν και που αγωνίστηκαν για να φοιτήσουν στο ίδρυμα, όπως και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα" δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙΘ, Κώστας Βαρσαμίδης, αναφερόμενος στο σχέδιο "Αθηνά" για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των τμημάτων και σχολών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο κύριος Βαρσαμίδης τόνισε ότι η διαβούλευση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση απαιτεί σταθερό θεσμικό πλαίσιο, κανόνες αξιοκρατίας και δικαίου και όχι ευνοιοκρατία, διαφορετικά ο ακαδημαϊκός χάρτης των ιδρυμάτων της χώρας θα οδηγηθεί σε παρακμή, από την βούληση της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου παιδείας.

Ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Παναγιώτης Τσιώνας, ανέφερε ότι το ΤΕΙΘ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλά πανεπιστήμια της χώρας - βάσει της κατάταξης - όπως το πανεπιστήμιο του Πειραιά, το ΕΑΠ, το Γεωπονικό Αθηνών, το Χαροκόπειο, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, το Ιόνιο, το Πάντειο, και το Διεθνές και χαρακτήρισε ως παραλογισμό την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το "Αθηνά", βάσει της οποίας αντί για τα "Χ" τμήματα συγχωνεύονται ή καταργούνται τα "Ψ".

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙΘ, βάσει του τροποποιημένου σχεδίου αφαιρούνται 9 από τα 25 τμήματα του ιδρύματος, ενώ αρχικά προβλεπόταν η κατάργηση - συγχώνευση 13. "Δεν έχει ως στόχο του την πραγματική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, ενδιαφέρεται μόνο για μία μεγάλη μείωση του αριθμού των τμημάτων και των σχολών για να πετύχει τη δραστικότερη μείωση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Με τα ίδια ακριβώς επικαλούμενα κριτήρια τμήματα που στο αρχικό σχέδιο παρέμεναν ως είχαν, τώρα καταργούνται ή συγχωνεύονται. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η επίκληση ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων είναι απόλυτα προσχηματική" τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΕΠ - ΤΕΙΘ, Δημοσθένης Σταμάτης.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Καρούμπης, εξέφρασε την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης στο ΑΤΕΙΘ, τονίζοντας ότι η λειτουργία του συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης.

Στο 1% της παγκόσμιας κατάταξης το ΑΠΘ

Σύμφωνα με την ίδια δημοσίευση, το ΑΠΘ συγκαταλέγεται στο 1% της παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με βάση την παγκόσμια λίστα ταξινόμησης που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CSIC.