Διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας για προσλήψεις σε ιδιωτικά σχολεία

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) διετούς διάρκειας

Διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο που αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή (4415/2016) απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ότι νέα πρόσληψη εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό σχολείο επιτρέπεται, εφόσον οι ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικοί στην ίδια ειδικότητα έχουν συμπληρώσει πλήρες ωράριο.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) διετούς διάρκειας, η οποία αρχίζει την ημέρα παροχής των υπηρεσιών από τον εκπαιδευτικό και λήγει την 31η Αυγούστου του δεύτερου έτους από την πρόσληψή του.

Κατά τη λήξη της διετίας η σύμβαση εργασίας, εφόσον δεν καταγγελθεί από τον ιδιοκτήτη, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Τα νέα διοριστήρια είναι διετούς διάρκειας.

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεούνται να ελέγχουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων, τις παρεκκλίσεις του και τις πρόσθετες προαιρετικές δράσεις, καθώς και τα διοριστήρια των εκπαιδευτικών, που απασχολούνται σε αυτά, προκειμένου να αποφευχθεί η κατά παράβαση του νόμου μείωση των ωρών απασχόλησης των εκπαιδευτικών και η αδήλωτη εργασία.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά σχολεία καταχωρίζουν στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, τα στοιχεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών κάθε Τάξης και Τμήματος, κατ' αντιστοιχία με τα δημόσια σχολεία. Για τις πρόσθετες προαιρετικές σχολικές δράσεις, ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία υποχρεωτικής ενημέρωσης της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Η καταχώρηση των πρόσθετων προαιρετικών σχολικών δράσεων στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» ξεκινάει από το σχολικό έτος 2017-2018.