Μηχανογραφικό: Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον κλάδο ΠΕ04.04 σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το news.grΓια να ενταχθούν οι απόφοιτοι του Τμήματος στον κλάδο ΠΕ04.04 θα πρέπει να εκδοθεί και σχετική απόφαση εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας.

Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας εντάσσεται στο 3ο επιστημονικό πεδίο και είχε το προηγούμενο έτος βάση εισαγωγής 16.714 μόρια ενώ αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι που το δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους.

Στατιστικά στοιχεία αποφοίτων

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων όπως αυτά αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του.

Σε σύνολο 210 από τους 247 αποφοίτους του τμήματος, το 30% έχει βρει εργασία ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό όσων συνεχίζουν ή συνέχισαν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα το 35% πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ το 21% προχώρησε στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 61 εργαζόμενους αποφοίτους των ετών 2004-2010, το 34% εργάζεται σε διαγνωστικά εργαστήρια, το 19% σε φαρμακευτικές εταιρείες, το 16% εργάζεται στον τομέα της έρευνας, το 14% σε φροντιστήρια και το 10% σε νοσοκομεία. Σημαντική είναι η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων.

Από τους 59 αποφοίτους των ετών 2009-2010 εργάζονται οι 9. Από τους αποφοίτους του 2010 που ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 29, μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποιούν οι 5, ενώ διδακτορικό πραγματοποιεί ένας. Μεγάλος είναι ο αριθμός των αποφοίτων του 2009 που συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές αν και οι εργαζόμενοι είναι μόλις 4.

Πάντως τα στοιχεία του τμήματος αποδεικνύουν ότι όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ελπίζοντας να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για την εύρεση μιας θέσης εργασίας.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

1. Οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και μπορούν να ασχολούνται με:

α) Τη διδασκαλία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τις βιοεπιστήμες, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τις βιοεπιστήμες, όπως η βιοχημεία.

β) Την έρευνα και πραγματογνωμοσύνη σε γνωστικά αντικείμενα που υπάγονται στον ευρύτερο τομέα των βιοεπιστημών και η οποία είτε έχει αμιγώς θεωρητική-επιστημονική κατεύθυνση, μη συνδεόμενη με εμπορικούς σκοπούς, είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή και διεξάγεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και εργαστήρια που ανήκουν στο δημόσιο ή σε ιδιώτες, καθώς και σε αρμόδιες διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις ή τμήματα εθνικών, ευρωπαϊκών ή διεθνών δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

2. Επίσης οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν:

α. Να απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, νομαρχίες και άλλους φορείς) όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια), ως στελέχη των εργαστηρίων.

β. Να παρέχουν υπηρεσίες με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση σε άλλες κρατικές υπηρεσίες ή μηχανισμούς (υγειονομικές υπηρεσίες, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων [ΕΦΕΤ], Γενικό Χημείο του Κράτους).

γ. Να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας).

δ. Να διευθύνουν εταιρείες σχετικές με τον τομέα της βιοχημείας και της βιοτεχνολογίας και να απασχολούνται σε τομείς της βιοτεχνολογίας.

ε. Να ασχολούνται με τη συμμετοχή σε ομάδες εξέτασης και ανάλυσης, καθώς και την εξέταση βιολογικών υλικών – δειγμάτων και γενετικού υλικού, τον έλεγχο της ποιότητας των αναλύσεων, τον έλεγχο της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής, την ερμηνεία και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε αναλυτικά εργαστήρια, όπως μικροβιολογίας, βιοχημείας, μοριακής βιολογίας, γενετικής.

στ. Να διεξάγουν το βιοχημικό και βιοτεχνολογικό έλεγχο παραμέτρων περιβάλλοντος.

ζ. Να εκπονούν μελέτες και εργαστηριακές αναλύσεις και να διενεργούν ελέγχους με αντικείμενο τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος και τις σχέσεις μεταξύ τους.

η. Να ασχολούνται με τη συμμετοχή σε μελέτες προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπως διαχείρισης των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων και των απορριμμάτων. Επίσης με την εκπόνηση βιοχημικών και βιοτεχνολογικών μελετών αποκατάστασης του περιβάλλοντος και των ειδικότερων φυσικών στοιχείων που έχουν ρυπανθεί.

θ. Να επιλέγουν, σχεδιάζουν και ελέγχουν την εφαρμογή βιοτεχνολογικών μεθόδων και μεθόδων γενετικής μηχανικής σε βιομηχανικά προϊόντα.

ι. Να ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα, την παροχή συμβουλών και την εφαρμογή τεχνικών στον τομέα της βιοπληροφορικής.

3. Οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη είτε υπογράφοντας ατομικά, είτε συνυπογράφοντας, όταν συμμετέχουν σε ομάδες με άλλους ειδικευμένους επιστήμονες, στα εξής αντικείμενα:

α. Αποτελέσματα των αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού που διεξάγονται στα εργαστήρια.

β. Αποτελέσματα των τραπεζών αίματος και βλαστικών κυττάρων που πιστοποιούν την ασφάλεια του αίματος και των συστατικών του, καθώς και την ποιότητα των βλαστικών κυττάρων και προορίζονται για ιατρική, φαρμακευτική ή βιομηχανική χρήση.

γ. Μελέτες και πιστοποιητικά σχετικά με την ασφάλεια ιατροτεχνολογικών και εν γένει υγειονομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από ιστούς ζωικής, φυτικής και βακτηριακής προέλευσης.

δ. Αποτελέσματα βιολογικών δειγματοληψιών κατά την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων.

ε. Πιστοποιητικά ελέγχου εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής κατά τον έλεγχο χημικών ουσιών.

στ. Πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας για την ανθρώπινη και δημόσια υγεία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και νεοφανών προϊόντων.

ζ. Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την άσκηση βιομηχανικών και εν γένει επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, στους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες και στις μεταξύ τους σχέσεις.

η. Μελέτες και πιστοποιητικά ελέγχου της ποιότητας και της ασφάλειας περιβάλλοντος.

θ. Πραγματογνωμοσύνες που προορίζονται για διοικητική ή δικαστηριακή χρήση, με αντικείμενο τη διασταύρωση γενετικών στοιχείων και επεξεργασία του σχετικού γενετικού υλικού.

ι. Προτάσεις που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή σε φορείς του δημοσίου, σχετικά με επιδοτούμενα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, που εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο των βιοεπιστημών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα του Τμήματος.

Καλόγηρος Βασίλειος