Συμπληρώνουν μηχανογραφικά χωρίς τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές

Ελάχιστοι είναι οι υποψήφιοι που έχουν μπει στο ηλεκτρονικό σύστημα για να δημιουργήσουν ένα προσωρινό μηχανογραφικό καθώς οι περισσότεροι περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμών, την Τρίτη 23 Ιουνίου, ώστε ανάλογα με τον αριθμό μορίων που θα συγκεντρώσουν να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. 

Όπως έχουμε γράψει, ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής είναι και η αλλαγή στις μετεγγραφές. Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο έφθασε αισίως στην έκδοση 7.7, υπάρχει η σχετική ρύθμιση για τη μεταφορά θέσεων εισαγωγής.  Εδώ και μέρες αναφέραμε ότι το πλαφόν του 15% ανά Τμήμα, θα μειώσει τις μετεγγραφές και οι μαθητές που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και άλλων κοινωνικών κριτηρίων δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή και αυτό είναι ίσως ανασταλτικός παράγοντας για να δηλώσουν σχολές της Περιφέρειας. 

Ας μη ξεχνάμε ότι ο υπουργός Παιδείας έχει κάνει λόγο για ευθύνη συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, επισημαίνοντας ότι η λύση  στο πρόβλημα διαμονής των φοιτητών δεν μπορεί να είναι η μεταφορά θέσης, αλλά η ανάπτυξη δομών φοιτητικής μέριμνας, ώστε να μπορούν οι φοιτητές να μείνουν και να σπουδάσουν στην πόλη που εισήχθησαν. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το Υπουργείο Παιδείας και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση φοιτητών από χαμηλά οικονομικά στρώματα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ύψους 45,8 ευρώ που εντάσσεται στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. 

Για ακόμα μια φορά οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους χωρίς να γνωρίζουν αν τελικά η ρύθμιση για τις μετεγγραφές που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί αυτούσια προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ή θα υπάρξουν αλλαγές. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας όλο αυτό το διάστημα, που μεσολάβησε μέχρι την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση, έχει φέρει αλλαγές στη ρύθμιση. Το πλαφόν 10% έγινε 15% το ανώτατο εισοδηματικό κατά κεφαλήν όριο από τις 8.000 ευρώ ανήλθε σε 9.000 ευρώ, ενώ όπως ενημερωθήκαμε αρκετές είναι οι τοποθετήσεις και τα σχόλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του τομέα Παιδείας για τη ρύθμιση των μετεγγραφών. 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις την Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων που θεωρεί απαράδεκτη και αντιδημογραφική τη μοριοδότηση των πολυτέκνων με μόλις 2 μόρια ζητώντας παράλληλα την απόσυρσή της ενώ προτείνει  στη θέση της ρύθμιση που θα αναφέρει «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014». Σημειώνουμε ότι επιστολές πολυτέκνων έχουν φθάσει και στο news.gr για τις αδικίες που υφίστανται οι πολύτεκνοι, ενώ μέσα από την ιστοσελίδα της η ΑΣΠΕ παραθέτει αριθμητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των πολύτεκνων φοιτητών είναι μικρός χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός τους στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ήταν μόλις 127. 

Θυμίζουμε ότι και το προηγούμενο σχολικό έτος υπήρξαν θέματα με τις μετεγγραφές καθώς ασάφειες στη διατύπωση της νομοθεσίας καθώς και η αναφορά ότι «η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής» είχαν δημιουργήσει ερωτηματικά για το αν οι μετεγγραφές κοινωνικών κριτηρίων ήταν ελεύθερες. 

Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου

Η ρύθμιση, όπως έγραψε το news.gr, προβλέπει πλαφόν 15% καθώς και μοριοδοτούμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

ΠΛΑΦΟΝ

15%

0-3000 ευρώ κατά κεφαλήν

5 μόρια

30001-6000 ευρώ κατά κεφαλήν

4 μόρια

6001-9000 ευρώ κατά κεφαλήν

3 μόρια

Ορφανός από 2 γονείς

3 μόρια

Πολύτεκνος

2 μόρια

Τρίτεκνος

1 μόριο

Πολύδυμα τέκνα

1 μόριο

Με αδερφό/ή που σπουδάζει αλλού

1 μόριο

Ορφανός από 1 γονέα

1 μόριο

Γονείς, τέκνα, αδέλφια αναπηρία 67% συγκεκριμένων παθήσεων

1 μόριο

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλόγηρος Βασίλειος