Μια ευκαιρία με το παλιό σύστημα εξετάσεων για τους αποφοίτους 2014-15

Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχ. έτος 2014-2015, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ανωτέρω σύστημα εισαγωγής κατά το επόμενο σχολικό έτος 2015-6, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης, το οποίο θα ορισθεί με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα  να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4327/2015 (Α΄ 50). Στην περίπτωση αυτή:

α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και

β) οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που θα ισχύσει  για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και  σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην τελευταία έκδοση του πολυνομοσχεδίου για τους αποφοίτους του 2014-15 και των παρελθόντων ετών. Χθες ανακοινώθηκε η ύλη για τους μαθητές που  θα φοιτήσουν το νέο σχολικό έτος στη Γ τάξη ωστόσο δεν υπήρξε ανακοίνωση για όσους θα δώσουν εκ νέου εξετάσεις  με το παλιό σύστημα. Αναμένουμε σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, αν και υπάρχει πιθανότητα η ύλη να είναι ίδια με αυτή του 2014-15 για τους αποφοίτους παρελθόντων ετών.

Καλόγηρος Βασίλειος