Υπ. Παιδείας: Μάχη με το χρόνο και γραφειοκρατία για 30 διορισμούς

Ο διορισμός ενός μέλους Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ) συνιστά μια σύνθετη διοικητική διαδικασία, της οποίας ο χρόνος ολοκλήρωσης δεν προσδιορίζεται με καταληκτικές ημερομηνίες, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι το υπουργείο ζήτησε για το 2014 να καλυφθούν 30 θέσεις ΕΕΔΙΠ ενώ επισημαίνεται ότι η αποφασιστική αρμοδιότητα της ολοκλήρωσης των διορισμών εναπόκειται στα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για τους διορισμούς των εκλεγμένων μελών ΕΕΔΙΠ κατατέθηκε ερώτηση από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να μάθουν αν οι υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προβούν στον διορισμό τους μέσα στο 2014 όπως είχαν υποσχεθεί.

Ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι οι θέσεις των εκλεγμένων μελών ΕΕΔΙΠ προκηρύχθηκαν σε ΦΕΚ, στα οποία αναφέρεται ρητά ότι "η προκαλούμενη δαπάνη, της οποίας το ύψος δεν μπορεί να προσδιοριστεί θα καλυφθεί από πιστώσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών".

Η ανωτέρω αναφορά αποτελεί υποχρέωση που πρέπει να τηρούν τα πανεπιστήμια σε όλες τις σχετικές προκηρύξεις ως προς την προκαλούμενη δαπάνη, χωρίς όμως αυτή η προέγκριση να είναι δεσμευτική για το υπουργείο Οικονομικών.

Η προκήρυξη μιας θέσης μέλους ΕΕΔΙΠ αποτελεί ουσιαστικά τμήμα μιας σύνθετης διοικητικής διαδικασίας, η οποία περατώνεται ως επί το πλείστον σε χρονικό διάστημα πέραν του έτους, με αποτέλεσμα η όποια προέγκριση της προκαλούμενης δαπάνης να λήγει με το πέρας του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού.

Εφόσον η ολοκλήρωση της σύνθετης διαδικασίας διορισμού δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, παύει να υπάρχει η πίστωση της θέσης και πρέπει να αναζητηθούν εκ νέου πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα σε κάθε περίπτωση, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο αριθμός των ανά έτος διορισμών στο δημόσιο τομέα προσδιορίζεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατά συνέπεια οι διορισμοί μελών ΕΕΔΙΠ απαιτούν σχετική έγκριση από το ΥΔΜΗΔ.

Η αποφασιστική επομένως αρμοδιότητα, όπως προειπώθηκε, για την ολοκλήρωση του διορισμού ενός μέλους ΕΕΔΙΠ εναπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και το ΥΔΜΗΔ..

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η ολοκλήρωση των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΕΕΔΙΠ που τελούν σε αναμονή είναι μια σύνθετη διαδικασία που σχετίζεται με ζητήματα προγραμματισμού προσλήψεων των αρμόδιων υπουργείων.

Καλόγηρος Βασίλειος