Κρατούνται κρυφές 86 απολύσεις εκπαιδευτικών;

Την άμεση προκήρυξη των 130 θέσεων Εκπαιδευτικού προσωπικού και των 125 Διοικητικών Θέσεων στις ΔΔΒΜ ζητά η ΟΛΤΕΕ με κείμενό της που διαβίβασε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Νικολόπουλος.  Επίσης στα αιτήματα της ΟΛΤΕΕ συμπεριλαμβάνεται η άμεση νομοθετική ρύθμιση της παράτασης της διαθεσιμότητας και της καταχώρησης στους πίνακες του ΑΣΕΠ όλων των αιτούντων μετάταξη ως επιλαχόντες και εν δυνάμει υποψηφίους για την κατάληψη θέσεων. Τέλος η ΟΛΤΕΕ ζητά μετά την κατάληψη των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί να νομοθετηθούν επιπλέον τόσες θέσεις κατά ειδικότητα, όσοι είναι και οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρκέστηκε να αναφέρει ότι κατόπιν των αιτημάτων που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας, βάσει των υπηρεσιακών του αναγκών, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις με τις οποίες κλήθηκε το προσωπικό να καταθέσει αίτηση για μετάταξη. Συνολικά δόθηκαν 1709 θέσεις σε 1.786 εκπαιδευτικούς.

Επίσης, στην απάντηση του ο Υπουργός αναφέρει ότι με το άρθρο 40 του ν.4250/2014 προβλέπεται παράταση της διάρκειας του χρόνου διαθεσιμότητας προκειμένου να μην λύεται η σχέση εργασίας υπαλλήλου που περιλαμβάνεται στους πίνακες διάθεσης στους νέους φορείς υποδοχής σε περίπτωση που ο υπάλληλος έχει καταθέσει αίτηση και δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι, κατά τα λοιπά, αρμόδιο να δώσει απαντήσεις είναι το υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 6 Μαΐου, στις 10:00, αντιπροσωπεία από τις Συντονιστικές Επιτροπές εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Αθήνα επισκέφτηκε το πολιτικό γραφείο του κυρίου Αρβανιτόπουλου στον Πειραιά με στόχο να διεκδικήσουν συνάντηση μαζί του.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό σε διαθεσιμότητα κ. Σακατζή, το κεντρικό αιτούμενο της διαμαρτυρίας ήταν "οι απολύσεις 86 εκπαιδευτικών που σταμάτησαν να μισθοδοτούνται και κρατούνται κρυφές γιατί είναι προεκλογική περίοδος". Παράλληλα ο κ. Σακατζής κάνει λόγο για υποκρισία του Υπουργείου Παιδείας που από τη μια ενδιαφέρεται να αναπληρώσει τις ώρες που χάθηκαν από τις καταλήψεις ενώ σε πολλά ΕΠΑΛ οι μαθητές της Γ λυκείου δεν είχαν καθηγητές λόγω της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Σακατζής δεν παραλείπει να σχολιάσει το γεγονός ότι αν και ο κ. Αρβανιτόπουλος  δέχθηκε να τους να συναντήσει στο Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί όταν πήγαν στο Υπουργείο ο κ. Αρβανιτόπουλος απουσίαζε καθώς έπρεπε να παραστεί σε εγκαίνια. Χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σακατζής: "Η απορία που γεννιέται βέβαια είναι αν το πρόγραμμα του υπουργού είναι τόσο άγνωστο ακόμη και από τον ίδιο ώστε να μην ξέρει ότι έχει εγκαίνια και να κλείνει ραντεβού".

Καλόγηρος Βασίλειος